torstai 22. marraskuuta 2018

Makuuhuoneen seinien savimaalaus


Nyt olisi vihdoin meidän makuuhuoneen seinätkin pintamaalissa. Makuuhuoneen ja tornin välisessä aukossa oli kiinnitettynä kiinteä teline tornin katto- ja seinätöitä varten ja siitä kohdalta puuttui vielä lumppupaperit, joten odottelin, että pääsisin maalaamaan kaikki seinät kerralla. Teline irrotettiin, liisteröin loput lumppupaperit seinään ja pääsin maalaushommiin. Makuuhuoneen seinään tuli lumppupaperointi samalla tavalla kuin torniinkin sekä maalaus savimaalilla. 

Lumppupaperoinnista voit lukea täältä:

ja tornin savimaalauksesta täältä:Olin aluksi suunnitellut tekeväni seinistä liukuvärjätyt, niin, että alaosa olisi voimakkaan punainen ja siitä ylöspäin oranssista tornin vaaleaan sävyyn. Saviukumajan punaisen savimaalin sävy oli kuitenkin paljon vaaleampi kuin olin luullut, joten päädyin sävyttämään sitä lisää. Sävyttämätön maali oli aika persikkaisen sävyinen, oikein kaunis maanläheinen sävy, mutta ei omaan mieleen. Koska vaaleat sävyt olivat aika imeliä makuuni, vaihdoin idean liukuvärjätystä maalipesuun, jossa useampaa sävyä sotkettaisiin seinään, jolloin ne sekoittuvat pehmeästi toisiinsa. 


Sekoitin punaisen savimaalin veden kanssa ja jaoin sen kahteen osaan. Sävytin molemmat hieman eri sävyisiksi käyttäen jauhepigmenttejä. Toiseen lisäsin paljon poltettua terraa, jolloin maalista tuli punaisempaa ja sitä lähdin taittamaan luonnon terralla ja kelta okralla. Kun sävy oli halutunlainen, sävytin toisen ämpärillisen samoilla pigmenteillä, mutta eri suhteessa ja lisäsin joukkoon oranssia savimaalia, jotta sävy olisi hieman vaaleampi ja oranssimpi.

Savimaalien sävyt ovat luonnostaan hyvin maanläheisiä, koska niihin ei ole lisätty mitään syntteettisiä väriaineita, vaan niissä on ainoastaan eri sävyisiä savilaatuja, jotka on nostettu eri puolilta Eestiä. Tämän takia, sävyt eivät ole mitään räiskyvän vahvoja, vaikka punaisesta ja oranssista puhunkin.  


Yllä olevassa kuvassa on sävykokeiluni. Keskellä vaalein sävy on puhdas punainen savimaali ja oikealla oleva on oranssi savimaali, joten aika vaaleathan ne ovat. 

Alla olevassa kuvassa ylhäällä näkyy kerran puhtaalla punaisella savimaalilla maalaamani seinäsävy ja alla sekä oikealla seinällä sävyttämäni sävyt. Maalauksen toteutin ohentamalla maaleja aika reilusti, jotta ne sekoittuisivat seinällä paremmin toisiinsa. Molemmille maaliämpäreille oli omat leveät siveltimensä, joilla kirjaimellisesti huiskin maalit seinään. Täppäsin molemmilla sävyillä maalia seinään läiskinä ja häivytin ne keskenään tummemman sävyn siveltimellä. Tämänkin tapaan on monta eri konstia, voi käyttää esimerkiksi sientä levitykseen ja häivytykseen jne.Sävystä tuli aika kiva, sellainen saviruukkumainen terracotta. Valokuviin sävyjä on aina hieman haastava saada oikeanlaisena ja valo vaikuttaa todella paljon. Luonnossa nuo vaaleammat "läiskät" eivät näy niin vahvoina kuin kuvissa, joten yleisilme on hieman tasaisempi. Punainen sävy olisi minun puolesta voinut olla vahvempikin, mutta annoin luonnollisen sävyn valita itse itsensä. Vanhassa makuuhuoneessamme seinät olivat tumman tiilenpunaiset ja päätyseinään oli tehty kullansävyllä maalipesu. Tykkäsin sen makkarin tumman pesämäisestä tunnelmasta, joten miellän punaisen hyväksi makuuhuonesävyksi, vaikka usein suositellaankin vaaleita ja sinertäviä sävyjä makkareihin. Kuka viihtyy missäkin.

Ihana mies sai viikonloppuna asennettua kierreportaat paikoilleen. Niissäkin on ollut aikamoinen homma. Saimme portaat Kouvolan Kuntokeskus Ykköseltä, kun punttisali muutti ja vanha rakennus purettiin. Portaat olivat aukkoon kuitenkin liian leveät, niin niitä joutui muokkaamaan, rälläköimään, hitsaamaan, hiomaan, kittaamaan, maalaamaan jne. Kirjoittelen niistä jossain vaiheessa enemmän. Ne olisivat aika hienot noinkin ilman kaiteita, mutta määräysten takia niihin joutuu vielä uudet kaiteet tekaisemaan.Minulla oli mielikuva makuuhuoneen seiniin sellaisesta toscanalaisesta pehmeästä auringon sävyttämästä fiiliksestä ja eilen näitä seiniä tuijotellessani harvinaisessa marraskuisessa elimäkeläisessä auringonpaisteessa, pystyin kuvittelemaan huoneen sijaitsevan jossain etelän lämmössä. 
Joten tehtävä suoritettu, terveisin mielikuva-maalari.


2 kommenttia:

  1. Kiva idea ottaa portaat uusiokäyttöön. Seinien maalaus onnistui tosi hyvin, upeita sävyjä :)

    VastaaPoista
  2. Todella kivan näköinen, hieman erilainen mitä yleensä on nähnyt. Meidän tutulla myös alkaa sisämaalaus tässä piakkoin. Täytyykin häneltä udella, minkälaisia värejä on tulossa. Kiva seurata. https://www.wisi.fi/maalaustyot/sisamaalaus

    VastaaPoista