sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Rustiikkiset kaiteet


Sain tällä viikolla viimeisteltyä meidän yläkerran aulan kaiteet, joten nyt sitten kuvia valmiista kaiteista. 

Kaiteiden metalliosien käsittelystä kirjoittelin aiemmin täällä:


Mies kasasi kaide-elementit verstaalla, josta kannoimme ne talolle. Ylä- ja alaosa kaiteesta on tehty kakkosnelosista, joihin mies porasi reiät metallipinnoille. Tolpat on tehty nelosnelosista, jotka on kiinnitetty lattiaan tolpan sisälle poratuilla metallitangoilla. 


Kaiteiden puuosat olivat turhan siistin ja sileän näköiset, joten muokkasin niitä hieman taltan, mattopuukon ja hiomakoneen kanssa. Veistelin puuosien reunoista epätasaiset ja tolppien päät viistin hiomakoneen kanssa. 


Sekoitin puuosille öljypetsin vernissasta, puutärpätistä ja poltettu umbra- jauhepigmentistä. Periaatteessa samaan tapaan kuin valmistaisi perinteistä öljymaalia, mutta siitä ei tehdä niin peittävää. Ruuvinreikiin tein kitin sahanpurusta ja puuliimasta. Värjäsin purun samalla öljypetsillä ennen kuin sekoitin sen liimaan. Kitin kuivuttua hion kohdat.


Öljypetsin levitin siveltimellä, jonka jälkeen pyyhin pinnan rätillä poistaen ylimääräisen öljyn.

Koska kaiteista tuli todella painavat, mies teki vielä kaiteiden ulkopuolelle pari tukirautaa lattaraudasta, jotka hän muotoili rälläkällä hieman koristeellisimmiksi.


Kaide-idea oli todella hyvä keksintö mieheltäni. En edes muista oliko minulla aluksi minkäänlaista visiota kaiteista, mutta näistä tuli todella kivat ja hienot sekä ne sopii talon tyyliin minusta hyvin. Sain hyvin kiinni siitä minkäläiset mies näistä halusi ja teki ja osasin sen jälkeen tehdä viimeistelyt niin, että ne vastasi täysin miehenkin suunnitelmia ja toiveita. Hyvä myö.


Ensi viikolla laatoittaja laittelee vessan lattioita valmiiksi, sitten olisi khh:n lattia ja uunien muuraukset edessä. Kauheasti vielä hommaa jäljellä, mutta etenee kuitenkin. Ylhäällä puuttuisi seinämaalit vielä vaatehuoneesta, muuten olisi hyvässä vaiheessa. Kohta voisi varmaan keittiönkin hakea, että pääsisi senkin maalaamaan valmiiksi. Tänään sahailtiin yläkerran ikkunoiden smyygilautoja, täytyy nekin maalata kertaalleen ennen asennusta. Hiontaa ja maalausta, sitä riittää vielä pari kilsaa.

Rauhaisaa 2. adventtipäivän iltaa kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti