torstai 1. helmikuuta 2018

Lattiavalu maakostealla betonilla

Aika ottaa kiinni rakennusjuttuja täällä blogin puolella. Tammikuun alkupuolella meille tehtiin alakerran lattiavalu. Olimme aiemmin puhuneet ihan perus märkäbetonivalusta, mutta sitten bongasin netistä maakostean betonin. Se on euroopassa yleisesti käytetty ekologisempi valubetoni, täällä sitä ei ole aiemmin käytetty, koska siihen ei ole ollut sopivaa kalustoa. Pyysimme tarjouksen valmisbetonista ja maakosteasta betonista. Hintavertailussa materiaali- ja rahtikulut olivat samoissa hinnoissa, mutta maakostean työstö on hitaampaa, joten sen takia hintaa tuli vähän enemmän kuin valmisbetonille. Mutta kannattaa huomioida, että maakosteasta jää lopputyöstöstä hionta kokonaan pois, joka lisää sitten taas valmisbetonin hintaa.
Betonifirmaksi valikoitui EcoFloor Finland Oy. Heidän sivuillaan maakosteasta betonista mainitaan muun muassa näin,
Maakostea betoni on erittäin ekologinen vaihtoehto niin rakennukselle, kuin ympäristöllekin. Maakostean betonin paremmuus johtuu erittäin pienestä vesi-sementtisuhteesta. Siksi maakostea betoni ei halkeile eikä raudoitusta välttämättä tarvita. Vähäinen vesimäärä on myös huomattavasti parempi rakenteille: toisin kuin valmisbetoni, maakostea betoni ei kovettuessaan luovuta vettä rakenteisiin.
Maakostean betonin työstäminen eroaa täysin tavanomaisesta betonista. Pienen vesimäärän ja ilmanpaineella tapahtuvan pumppaustekniikan ansiosta maakostea betoni ei roisku, eikä näin ollen seiniä ja ikkunoita tarvitse suojata. Levitystekniikka ja suhteellisen rauhallinen pumppausnopeus takaavat erittäin suoran ja mittatarkan lopputuloksen.
Betoni valmistetaan suoraan tuömaalla omassa pumppausyksikössään eli tuossa ensimmäisen kuvan rekan perässä. Ainut minkä tarvitsee työmaan puolesta on vesi, joka meillä vedettiin hallista ja jonka kevyen vesisuihkun jälkeen vaihdoin tulemaan hallin takana olevasta ulkohanasta, johon letkun sai tiiviimmin kiinni. Kun vesi oli kytketty, rekka alkoi hurista kuin huvipuistolaite ja sen perästä alkoi putputtamaan lähinnä hiekan näköistä betonia letkun kautta taloon sisälle. Ei mennyt kovin montaa tuntia, kun koko alakerran betonit oli sisällä ja työstetty. Hiekkakakkumaisen betonin työstäminen on hitaampaa kuin valmisbetonin ja miehet jäivätkin vielä hiertämään lattiaa, kun rekka lähti jo pihasta. 
Olimme todella tyytyväisiä EcoFloorin palveluun. Saimme nopean peruutusajan valulle, hyvää palvelua ja firmasta vielä soitettiin myöhemmin iltapäivällä varmistaakseen, että olimme tyytyväisiä työn jälkeen. Olihan tuo mukavaa, kun seiniä ei tarvinnut alkaa suojaamaan, vettä tuli betonin mukana taloon sisälle paljon vähemmän, jätettä syntyi ehkä yksi ämpärillinen, saimme kuitin missä luki koko prosessiin kuluneiden materiaalien määrä, betonin kuivumisaika oli lyhyt ja eikä lattialle tarvitse tehdä enää mitään ennen sen pinnoitusta.
Tietenkin plussakelien jälkeen ilma halusi pakastua juurikin meidän valupäivänä, joten iltapäivästä kaahasin Kouvolan Ramirentille hakemaan rakennuslämppäreitä talolle, jottei sisätilat menisi miinukselle. Liikuin talon sisällä styroksien päällä kuin älä astu laavaan-leikissä samalla kun yritin saada lämmitintä toiseen päähän taloa. Vaikka betoni oli tähän mennessä jo kovettunut aika kovaksi, niin styroksien päällä loikkiessa paino jakautui leveämmälle, joten lattia säästyi ilman kengänjälkiä. EcoFloorilta neuvottiin myös peittämään betoni muovilla noin viikon ajaksi, jotta kosteus ei karkaisi betonista liian nopeasti. Tämän teimme sitten seuraavana päivänä kun lattia kesti hyvin kävelyä. Myös lämpöä suositeltiin pidettävän ainakin viikon plussan puolella, jotta lattia kuivuisi paremmin.
Lattiavalun jälkeen olikin raksalla taas hiljaiseloa tähän viikkoon asti. Maanantaina saapui rekkakuorma Virosta, jossa saapui, vihdoinkin, meidän ikkunat ja eristeet. Ikkunat ja terassin sekä parvekkeen ovet tulivat virolaisesta firmasta, Aru Grupp. Jännitti todella paljon nähdä ikkunoiden sävy livenä, koska valitsin sävyn omasta NCS-värikartasta, enkä ollut nähnyt sitä missään valmiissa isossa pinnassa. Mutta voin sanoa, että helpotus oli suuri kun ensimmäiset ikkunapakkaukset avattiin. Hieman kävi taas sääliksi työmiesten työolosuhteita tämän päivän lumityrskyssä, mutta hyvää työtä näyttävät tekevän vaikka keli olisi mikä. Voisin viikonloppuna laitella tänne ikkunakuvia tulemaan, koska itse olen ainakin niistä ihan fiiliksissä, talo alkaa näyttämään taas paljon valmiimmalta. Myös ensimmäiset ikkunoiden vuorilistatkin ovat paikoillaan, mikä sekin jännitti, koska ne oli myös itse suunnittelemani.

1 kommentti:

  1. Päädyin blogiisi, sillä etsin tietoa aiheesta. Se on meille tällä hetkellä ajankohtainen. Olemme myös rakentamassa taloa emmekä vielä tiedä, käytämmekö valmisbetonia vai märkäbetonia.

    VastaaPoista