perjantai 19. lokakuuta 2018

Paneelikaton maalausta Uulan Into-maalilla

Postaus on toteuttu kaupallisessa yhteistyössä Uula Color Oy:n kanssa.


Olen viimein saanut talon paneelikattojen maalausurakan valmiiksi, niin jaksaa siitä tännekin kirjoitella. Sisäkattopaneeliksi meille valikoitui ihan perus mökkilaatuinen kuusipaneeli sen edullisuuden vuoksi. Paneelien pohjatöistä eli oksalakkauksesta kirjoittelin aiemmin kesällä täällä: 
Sieltä voi lukea myös lisää siitä, miksi puuvalmispaneeli oli meille sopiva ratkaisu. 

Helpollahan puuvalmiiden paneelien kanssa ei pääse, mutta yritin tehdä siitä itselleni mahdollisimman mukavaa ja sen takia valitsin maaliksi Uulan valmistaman INTO sisustusmaalin. Olen käyttänyt Intoa aiemmin joillain työmailla paneelien maalauksessa, kun haettiin vanhaa liimamaalipintaa muistuttavaa jälkeä, mutta helppoa maalia. Joten käyttökokemusta minulla maalista jo olikin. 

Talomme kattomaalin piti olla hengittävää perinnemaalia, mutta esimerkiksi perinteinen pellavaöljymaali olisi ollut liian raskasta työstää minun ranteillani, joissa on melko muikeat rasitusvammat. INTO sisustusmaali on hengittävää, mutta vesiohenteista maalia, joten sen kevyt työstettävyys vastaa melkolailla tavallista lateksimaalia. Se sopi hyvin minulle, koska kattopinta-alaa oli varmaan hieman yli 200 neliötä ja paneelit piti alkuun oksalakata kahteen kertaan, kerran pohjamaalata ja kahteen kertaan pintamaalata. Näin ollen työstettävää alaa oli noin 1000 neliötä. 

Pohjamaalasin paneelit INTO sisäpohjamaalilla ennen asennusta, ettei kuivuessaan ponttien puun väriset kohdat paistaisi katosta. Pohjamaalia voi käyttää myös pintamaalina esimerkiksi katoissa, mutta halusin silti pintamaalin erikseen, koska arvelin sillä olevan parempi peittokyky.


"INTO Sisustusmaali on turvallinen ja hajuton vesiohenteinen öljymaali sisäpintojen maalaukseen. Maali on helpposivelteistä, tasoittuu kauniisti, peittää hyvin ja kuivuu nopeasti.
Sisustusmaalien ympäristöystävällisyys perustuu sideaineena toimiviin uusiutuviin luonnonöljyihin.
Luonnollisista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetut vesiohenteiset maalit eivät sisällä muovisideaineita eivätkä haitallisia orgaanisia yhdisteitä. (ei VOC-päästöjä) Maali kuuluu parhaaseen rakennusmateriaalien päästöluokkaan M1. Sisustusmaalit soveltuvat puu-, levy- ja kiviainespintaisten sisäseinien ja -kattojen maalaamiseen kuivissa sisätiloissa. Maali sopii pinkopahvin sekä tiili -ja muuripintojen maalaamiseen.  Maali on myös erinomainen vaihtoehto kalkkimaalille nopean pintakäsittelyn sekä helpon uudelleenmaalattavuutensa ansiosta." -Uula Color Oy
Intolla maalatessa maalia tulisi käyttää runsaasti, koska se kuivuu nopeasti, jolloin kuivempiin kohtiin saattaa jäädä maalausjälkiä tai kiiltoeroja. Käyttämäni maali oli kiiltoasteeltaan himmeä, joka antaa enemmän anteeksi maalausjäljessä. En halunnut kattoon yhtään kiiltoa, vaan himmeä Into on mielestäni todella kaunis pinta, vähän kuin liimamaalilla maalattu. Sävy oli ihan Uulan perusvalkoinen, Höyhen nimeltään.

Perinteisiin pellavaöljymaaleihin verrattuna suuri plussa oli myös nopea kuivumisaika. Pohjamaalattuja paneeleita pystyi taapeloimaan päällekäin aika nopeasti maalaamisen jälkeen ja pintamaalikin kuivui uudelleenmaalattavaksi parissa tunnissa. Maali on myöskin hyvin hajuton, niin hajusteherkkänä sen kanssa oli mukava työskennellä. Vesiohenteisena se ei myöskään kellastu niin paljoa pimeimmissä huoneissa kuten pellavaöljymaali. Maalasin noin kolme paneelia kerrallaan, joka tuntui olevan sopiva etenemisvauhti, ilman, että maali ehti liikaa kuivahtaa työstettäessä. Maalasin koko talon paneelit eri aikoina sitä mukaa edeten kun mies sai paneelit paikoilleen. Joten maalailtua tuli kesän kovissa helteissä kuin nyt syksylläkin. 

Talon lämmitys on kytketty päälle jo viime keväänä ja nostimme lämpöä hieman kun kylmät ilmat alkoivat. Talossa on maalämpö ja termostaatteja ei ole vielä asennettu, joten lämpötilan säätely on vielä aika haasteellista. Parin millin säädöllä lämpö pomppasi 27 asteeseen ja voin sanoa, että se oli kuivassa sisäilmassa liikaa näihin maalaustöihin. Kesän hellepäivinä sentään ilmankosteus auttoi. Vasemmalla puolella pohjamaalattu paneeli ja oikealla kahteen kertaan pintamaalilla maalattu valmis katto. Yhden kerroksen jälkeen maalipinta oli peittävä, mutta oksalakkakohdat vielä hieman peilasivat läpi, joten toinen kerros oli ehdoton. Sävy on mukavan pehmeä ja sopivan lämmin. En oikein muuten pidä valkoisista pinnoista, mutta meillä tulee muualle sen verran väriä, että päädyimme kuitenkin valkoisiin kattoihin. Tosin torniin tulee aivan jotain muuta. Instaa seuraavat ovatkin jo nähneet sen.Katon kaikki viisituhatta jiiriä ratkaisi sen, että päädymme listoittamaan kaikki kattojiirit. Valittavana oli sahata siistejä jiirejä paneeleihin seuraavat viisi vuotta tai listoittaa niitä seuraavat viisi vuotta, joten valitsimme viimeisen vaihtoehdon. Parhaimmillaan yhdessä kohtaa tulee kohtaamaan viisi jiiriä, joten kekseliäistä ja siisteistä listoitusmalleista otetaan ideoita vastaan.
Alimmainen kuva on joltain heinäkuun hellepäivältä, kun sain ensimmäisen pätkän valmista kattopintaa valmiiksi. Oli lämmin ja hiki.. 

Yhteenvetona, vaikka paneelikattojen maalaus on yksi inhokkini maalaushommista, oli se Into-maalilla kuitenkin tarpeeksi mukavaa ja kevyttä. Kiitos Uulalle yhteistyöstä! :)

Into sisustusmaalia meille tulee vielä ainakin pinkopahvien päälle yläaulan seiniin, joihin kävin eilen hakemassa sopivan sävyn. Tai ainakin toivotaan, että valitsin sopivan sävyn.. ;)2 kommenttia:

  1. Vau, tulee kyllä upea lopputulos. Sisäkaton maalaus on varmasti työlästä hommaa, mutta lopussa kiitos seisoo :)

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää. Meilläkin sisäkatto saa uuden ilmeen, kun se maalataan ja kattorimat asennetaan. Kyllä se vain muuttaa koko ilmettä, vaikka ei heti uskoisi kun kyse on kuitenkin katosta, jota ei sinällään tuijotella.

    VastaaPoista