maanantai 5. toukokuuta 2014

Antiikkilaastia mörskäreen pintaan

Piti tuosta takka-leivinuuni-hella-mörskäreen pinnoittamisesta kirjoittaa jo aiemmin, mutta tässä se nyt tulee. Takka-kompleksiin oli suunniteltu laitettavaksi satunnaisesti koristetiiliä vaalealle pohjalle. Äitini ensiksi ehdotti, että takka-härdelli olisi vain maalattu, mutta päädyin siihen, että koristetiilet näyttäisivät hassuilta liian suoralla ja siistillä pinnalla. Joten päätettiin, että jonkinlainen rouheampi pinta tarvittaisiin. Päädyin kokeilemaan Vetonit AK Antiikkilaasti karkeaa. Nykyään on olemassa tämän yleisesti käytetyn antiikkilaastin lisäksi erilaisia hiertopinnoitteita, jotka ovat ilmeisesti parempia ja helpompia työstää kuin antiikkilaasti. Mutta en ollut antiikkilaastiakaan kokeillut aiemmin, joten en tiennyt paremmasta ja tässä ei todellakaan haettu siistiä pintaa, joten laasti soveltui tähän hommaan mainiosti. 


Tein aluksi vanerilevylle malleja, joista arvon raati sai valita mieleisensä. Ylhäällä vasemmalla pinta on harjattu tapettiharjalla ja oikealla kuvioitu muovisella tapettilastalla. Alhaalla vasemmalla kuvio on tehty harjalla hakkaamalla, keskellä tiskiharjalla ja oikealla teräslastalla. Raati valitsi tapettilastalla kuvioidun pinnan.

Antiikkilasstin työstäminen takkapinnalle oli suht helppoa, ainakin kun ei haettu suoraksi hierrettyä pintaa. Kostutin pohjan noin tuntia ennen työn aloittamista. Ja sitten eikun lääsmimään. Säkillisen sekoitettua laastia ehtii hyvin työstämään sen aukioloaikana. Työsaumoista kannattaa pitää huoli, etteivät  ne jää näkyviin, joten vauhtia saa olla tekemisessä ja hieman jo kuivahtanutta kohtaa ei kannata mennä lähmimään, vaikka kuinka tekisi mieli. Muista työskentelyalueen suojaus, rapatessa roiskuu ;) Valmiin pinnan kävin vielä suihkuttelemassa kosteaksi muutaman päivän ajan, ettei pääse halkeilemaan.Koristetiiliä asennettiin hellan ja lieden takaseinään ja ne suojattiin saunavahalla.

Huuvan pohjamaalasin Otepohjalla ja pintamaalasin Empirellä, jonka sävyn koodasin keittiön vaaleanharmaista kaapin ovista.Muualle takkaa koristetiilet sijoiteltiin satunnaisesti.
Olohuoneeseen on jo muuttanut ensimmäiset viherkasvit.


Ja MasterBedroomiin ostettiin uusi jenkkisänky. Siihen tulee vielä myöhemmin todella upea sängynpääty. :)


Tipuja tapetissa ja verhoissa.

Virkistävää takatalvea kaikille, paleleeeeeee...2 kommenttia: