sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Mustilan magnoliat

Täällä Elimäellä sijaitsee aivan mielettömän upea Mustilan Arboretum. Kävin siellä eilen puutarhakauden avajaisissa, sekä kuuntelemassa emeritusprofessori Peter M.A. Tigerstedtin magnolia-esitelmöinnin. Tässä Mustila pähkinänkuoressa: 

Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Vuodesta 1902 lähtien valtioneuvos A. F. Tigerstedtin perustamassa arboretumissa on koeviljelty koti- ja ulkomaisten puulajien kestäviä alkuperiä laajoissa tutkimusmetsiköissä ja ainutlaatuisessa metsäpuutarhassa. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista. Arboretum myös myy kylmänkestävien puiden ja pensaiden siemeniä ja pikkutaimia.Vanha rouva kukassaan. Peter kertoi, että tänä vuonna rouva oli ottanut hieman runtua, kun sää lämpeni jo aikaisin, mutta sitten tuli yöpakkaset ja kukkat muuttuivat hieman ruskeiksi. Mutta muuten puu on kukkinut kauniisti joka vuosi. :)
Vanha tallin vintti on muutettu museoksi.


Mustilan Vanha Rouva.Myös rusokirsikat kukkivat samaan aikaan magnolian kanssa.Nuorempi magnolia kartanon mailla on istutettu 80-luvulla.Kartanon pihalla oleva huvimaja on alunperin ollut tuulimyllyn yläosa.

Mustilan yhteydessä on myös kahvila-galleria Piika ja Renki, joka on rakennuttu vanhaan makasiiniin. Paikka on auki kesäkauden ja yläkerrassa on kuukausittain vaihtuva taidenäyttely. Toukokuun ajan siellä on esillä paikallisen taideseuran töitä. 
Omalla pihallamme kasvaa jo kolmatta vuotta japanin magnolia, juuri tuota kyseistä Mustilan lajiketta. Pieni kippura se vielä on, eikä ole vielä kukkinutkaan. Mutta hengissä se on säilynyt ja lehtiä tekee. Ehkä sitten kolmenkymmenen vuoden päästä se alkaa näyttämään jo komealta puulta. Seuraavana hankintalistalla taitaa olla rusokirsikka, kun olen jo monta vuotta haaveillut vaaleanpunakukkaisista kirsikkapuista. Ja voisin myöskin hankkia pensasmagnolian, se on myös talvenkestävä ja kukkii juhannuksen jälkeen pidenpään kuin tällä hetkellä kukkivat magnoliat. Harmi, kun puutarhan kanssa saa olla niin kärsivällinen, että parhaimmillaan sen näkee vasta vuosikymmenien päästä. Peter kertoi, että nyt kun Mustila on reilu satavuotias, niin nyt se alkaa olemaan parhaimmillaan. Aika pitkä aika olla kärsivällinen.. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti