tiistai 12. syyskuuta 2017

Hirsitalo Virosta

Kerroin keväällä vierailustamme virolaiselle hirsitalotehtaalle. Siitä voit lukea täältä:
Nyt kun taloprojekti on hyvällä mallilla on aika esitellä tämä kyseinen firma, joka valikoitui muutamien massiivihirsitalorakentajien joukosta. Etsimme talvella hirsirakentajia, jotka pystyisivät veistämään massiivihirsisen talon vielä tämän vuoden aikana.
Massiivihirsinen sen takia, koska se on perinteinen lamellihirteen verrattuna. Vaikka lamellihirsi painuu paljon vähemmän kuin massiivihirsi, olen tullut koko ajan vain skeptisemmäksi mitä tulee uudenaikaisiin rakennusmateriaaleihin. 60-luvun jälkeisistä rakennusmääräyksistä ja -materiaaleista saa koko ajan lukea kuinka niistä onkin paljastunut jotain mätää. Joten haluamme pelata varman päälle ja toivottavasti välttyä uudelta mahdolliselta home/sisäilmaongelmalta ja valita materiaalit mahdollisimman luonnonmukaisina, perinteisinä ja hengittävinä. 
Lähetin talvella tarjouspyynnön useampaan suomalaiseen yritykseen sekä yhteen virolaiseen. Tarjousten ja ensivaikutelman perusteella virolainen Tender Ehitus Oü vaikutti sopivimmalta yritykseltä meidän taloprojektiin. Heidän kotisivuihin voi tutustua täällä:
Kyseinen yritys on toiminut yli 20 vuotta ja toimittanut hirsitaloja ympäri Eurooppaa. Selvisi, että Ihanan miehen vanhalle koulukaverillekin he ovat rakentaneet talon joskus 10 vuotta sitten ja he olivat todella tyytyväisiä lopputulokseen. Paras suositus yrityksille kun ovat tyytyväiset asiakkaat. Tender Ehituksen yhteyshenkilönä toimii Margus Soidla, jonka kanssa olimme heti puhelimitse ja sähköpostitse yhteydessä. Hän on todella mukava mies ja puhuu hyvää suomea, joten kommunikointi oli helppoa hänen kanssaan alusta asti.
Halusimme lähtä tutustumaan kyseiseen yritykseen paikan päälle, joten keväällä ajelimme Helsinkiin aamulautan kyytiin ja Tallinnasta kohti Tudun suuntaa. Mukaan lähti ystävämme Päähamsteri, joka halusi myös lähteä ihmettelemään virolaista hirsirakentamista. Hän työskentelee samalla alalla, korjaten vanhoja hirsitaloja ja välillä rakentaen uuttakin. 
Saavuttuamme perille Margus esitteli meille heidän toimitilojaan ja toimintaansa. Hän kertoi hirsien huolellisesta valikoinnista valtion metsistä, kuinka he kuorivat hirret käsin, hirsien kuivatusprosessista ja viimeistelyistä ennen veistoa. Kaikki paikalle tulleet hirret eivät suinkaan päädy seinähirsiksi vaan ne tarkastetaan vielä kuivatuksenkin jälkeen, jotta väärään suuntaan taipuvat hirret eivät pilaisi rakennusta. Huolellista työskentelyä todellakin. Päähamsterikin oli vaikuttunut työmiesten huolellisuudesta. Ei Suomessa noin tarkkaan hirsiä valita ja liitoksia hierota.
Kuten kuvista näkyy, osa taloista veistetään ja kasataan tehtaan pihalla säiden salliessa. Kuvissa näkyvä runko taisi olla muistaakseni jonkun tuleva saunamökki. 
Kuvassa näkyy kuorimisrauta, jolla tosiaan käsityönä kuoritaan jokainen hirsi ja taisi olla niin, että jopa kahteen kertaan, ennen ja jälkeen kuivatuksen. 
Suomessa käytetyn ja tutumman hirsien väliin tulevan pellavariveen korvaajaksi heillä käytetään lampaanvillaa, joka kuivuu kuulemma paremmin kuin pellava. Tätä tulee siis meidänkin taloon. Bääääää!
Vaikutuimme heidän ammattitaidosta ja kilpailukykyisestä tarjouksesta niin paljon, että kaupat syntyivät. Kesän ajan vielä hierottiin ja viilattiin suunnitelmia ja elokuussa alkoi hirsikehikko nousta. Koska kesä on ollut tosi sateinen, päättivät heti kasata talomme rungon hallissa. Heidän yritys siis veistää ja kasaa rungon kertaalleen tehtaalla ja sen jälkeen se puretaan, lastataan rekkaan ja kuljetetaan meille. Paikan päällä samat työmiehet, jotka ovat kehikon veistäneetkin, kasaavat sen valmiiksi asti. Heiltä saaman tarjouksen mukaan saamme ulkopinnat vesikattoa myöden valmiiksi ja jatkamme sisätöistä sitten itse talven aikana. 
Margus on lähettänyt meille ahkerasti väliaikakuvia kehikon valmistumisesta. Joten alla olevissa kuvissa näkyykin jo meidän uuden kodin ensimmäinen kerros <3
Kaunista jälkeä vai mitä? Talostamme tulee sen verran monimuotoinen, että toinen kerros päätettiin tehdä rankarakenteella, joten vain ensimmäinen kerros tulee näillä kauniilla hirsillä. Seuraavaan postaukseen voisin laittaa julkisivukuvia tulemaan, niin niistä näkee aika hyvin miksei hirsiseiniä jatkettu ylemmäs hirsien painuman takia. 
Ihan hassua ajatella, että tosiaan noiden kuvissa olevien hirsiseinien sisällä tulee olemaan meidän koti. Ihanaa.

3 kommenttia:

  1. Huomenta! Olisiko mahdollista saada sun tarkempia yhteystietoja? Olemme mahdollisesti miettimässä mökkipaketin tilaamista Virosta niin olisimme kiinnostuneita haastattelemaan tarkemmin teitä. Ystävällisesti Satu Haveri info@satuhaveri.fi

    VastaaPoista
  2. Kuvat eivät jostain syystä näy, mutta oli mielenkiintoista lukea! Onnea kuitenkin uudesta tulevasta kodista. Meille myös valmis hirsimökki tulossa tässä jonkin ajan päästä. Kovasti odotetaan.

    VastaaPoista
  3. Miten meni maksupolitiikka? Pitikö maksaa kaikki etukäteen vai saitteko sovittua jotku muut maksuehdot?

    VastaaPoista