sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Syksyn ulkohommia, sadevesikourut itseasennettuna


Tähän väliin hieman ulkopuolen hommia tältä syksyltä. "Talopakettiimme" kuului katon pinnoitus aluskatteella, jonka Tender asensi rungon kasauksen yhteydessä. Pallottelimme pelti- ja huopakaton välillä ja päädyimme mustaan huopakattoon. Huopakatto olisi todella tiivis, siihen ei tarvitsisi asentaa lumiesteitä ja se on peltikattoa edullisempi. Toki se ei ole niin pitkäikäinen kuin pelti, mutta ajan saatossa näemme onko huopa toimiva materiaali katossamme ja ainahan siihen saa sitten pellin päälle, jos näyttää siltä. 

Huopakaton meille kävi asentamassa Katto Jes Oy:n tutut miehet ja he tekivät huolellista työtä. Musta huopa mukavasti ryhditti taloa ja teki siitä paremmin ympäristöön sopivan.Katon asennuksen myötä tuli räystäskourujen ja syöksytorvien aika. Ihana mies kyseli tarjouksia, mutta ne oli asennettuna aika hinnoissaan, joten mies päätti ostaa ja asentaa ne itse. Hän kävi ostamassa kasan mustaa sadevesikourua ja syöksytorvea Puuilosta sekä vuokrasimme viikonlopuksi nosturin. 


Koska räystäiden otsalaudat oli hyvä maalata ennen kouruja, käytin lokakuisen perjantain niiden maalaamiseen ja loppu viikonlopun mies saisi askarrella rännien parissa. Ostin purkin mustaa Virtasen 4öljyn maalia ja muutaman tunnin yöunien jälkeen yövuorojen välissä ajelutin nosturia ympäri taloa ja ehdin maalata koko talon otsalaudat ennen pimeää. Tai pieni pätkä siitä jäi seuraavalle päivälle. Eihän öljymaali ehtisi kuivua ennen seuraavan päivän kouruasennusta, mutta emme raaskineet nosturia vuokrata aiemminkaan, menisi koko homma sitten tässä samalla. 


Jätin ikkunavuorilautojen maalaamisen ensi kesälle, joten täytyy silloin vuokrata nosturi uudestaan. Muutenkaan ulkopinnalla ei tehdä tässä vaiheessa mitään vaan se saa harmaantua rauhassa. Paikka on todella paahteinen, joten saa nähdä kuivuuko hirsi liikaa ilman peittomaalausta, mutta sen näkee sitten myöhemmin. Varmaan nuo kauniit nurkkasalvokset joutuu jossain vaiheessa peittämään tästä syystä. Rakentajilla on monesti kauhea kiire maalata talo, mutta puupinnan olisi hyvä haristua ainakin vuosi ennen maalausta, jotta maali pysyisi paremmin kiinni. Eikä se puu sitä maalia niinkään kaipaa vaan ihminen.

Aluksi minulla oli suunnitelmissa sävyttää talo tummemmaksi, sellainen tervainen ruskea, mutta päädyin siihen, että harmaantunut puu on niin kaunis, että katsellaan sitä nyt hetki. Oikeasti talon ulkomaalaus on niin iso projekti, että mielelläni jätän sen hamaan tulevaisuuteen. ;)Mies teki ulko-ovelle katoksen, jotta ovi säilyisi paremmin ja puinen ovi ei turpoilisi niin paljoa sateella. Katokseen tulee vielä koristelua ja muuta, mutta sekin on ensi kesän hommaa.


Kourujen asentaminen oli miehen mukaan aika vmäinen homma tehdä kahdessa päivässä, mutta siellä ne nyt ovat. :) Kaupassa ei ollut silloin hyllyssä tarvittavaa määrää syöksytorvea, joten monessa nurkassa torven paikkaa alaosassa toimittaa vielä muoviputki. Ne saa sitten vaihdettua maasta käsin, niin ei tarvitse enää nosturia siihen hommaan.Parvekkeen yläpuolisen kourun alasvientiä mietiskeltiin kourutarjouksen tekijänkin kanssa ja ehdotin, että jos kourusta tulisi alas kettinki (kuten joissain vanhoissa taloissa) eikä torvi. Sille tehtäisiin parvekkeen lattiaan reikä, koska parvekkeen pohjassa on peltikate ja sieltä vesi valuisi etureunan kouruun (joka vielä puuttuu). Tämä ihan siitä syystä, että torvi "keskellä" parveketta olisi hölmön näköinen. En tiedä saiko tästä selityksestä mitään selvää, mutta laitan kuvaa sitten kun se on joskus paikoillaan.Talo näyttää ihanan perinteiseltä tästä suunnasta. Jos nyt suunnittelisi talon mallin uudestaan, siirtäisin tornin tälle puolelle, jotta talo näyttäisi etupihan suuntaan tältä. Tai ei se kuitenkaan näyttäisi, kun tuohon pitäisi iskeä kuisti ja sitten se taas muuttuisi. Joten ei mitään :D


Kourut tuntuvat toimivan ihan hyvin ja sitten keväällä taas (tai riippuu talvesta) sulan aikaan näkee niiden toimivuuden. Itseasentamalla ja vuokraamalla nosturin säästimme noin pari tonnia tässä hommassa kuin, että olisi tilannut kourut valmiiksi asennettuna. Säästöä on ihan mukava saada tämän kokoisessa projektissa.


Rauhaisaa 1. adventtia kaikille, nyt tämä maisema näyttääkin jo oikein talviselta :)

3 kommenttia:

  1. Mielettömän näköinen talo. Hauska termi tuo rännit asennettuna itse, mutta hyvä vain jos pystyy tekemään. On meinaan kaunis lopputulos :)

    VastaaPoista
  2. Me myös huomattiin, että meidän katolle pitäisi keksiä jotain, sillä se rupeaa näyttämään vähän heikkokuntoiselta. Mietimme katon pinnoitus vaihtoehtoa, sillä silloin ei tarvitsisi tehdä niin suurta remonttia katolle. Tuollainen musta huopakattohan sopisi meillekin todella hyvin, sillä meillä on vähän vanhempi maalaistalo täällä Helsinkin lähettyvillä. Upean näköinen talo teillä ja vitsi mitkä näkymät myös!

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää. Komeat on maisematkin! Varmasti upea myös talvella. Meidän naapuri juuri kertoi, että heidän täytyy alkaa kattotöihin hiljalleen. Ehkäpä siihen löytyy ammattilainen. Heillä on vanha tiilikatto, ja ainakin pesua ja pinnoitusta kaipaa kovasti. Meidän omakin voi olla että tarvitsee pientä huoltoa ja hoivaa parin vuoden sisällä. https://www.suomenlaatukatot.fi/tiilikaton-pinnoitus

    VastaaPoista