torstai 1. marraskuuta 2018

Rautakaiteiden öljypoltto


Yläkerran aulaan ja tornin portaikkoon Ihana mies oli suunnitellut tekevänsä puusta ja takoraudasta kaiteet. Löysimme kesän ostosreissulta Tallinnasta ison kasan rautaisia koristetankoja, jotka olivat edullisia ja sopivat tähän tarkoitukseen. Ne olivat kuitenkin väärän väriset, koska halusimme niistä mustat. Mies selvitteli miten niihin pystyisi tekemään öljypolton, jolla raudan pintaan palaa öljystä musta pinta ja muuta käsittelyä ne eivät tarvitsisi.

Tangot tulisi kuumentaa aluksi ahjossa ennen kastamista öljyyn. Koska tangot olivat niin pitkiä, etteivät ne kokonaisena mahtuisi perusahjoon, tarvittiin jokin muu ratkaisu. Miehen kaveri, joka tekee taontatöitä, ohjeisti rakentamaan kenttäahjon. Rautaputkeen ajetaan rälläkällä viiltoja ja putken toiseen päähän kiinnitetään hiustenkuivaaja ja toinen pää tulpataan umpeen. Näin tuli saa ilmasta tasaisesti hönkää ahjon tapaan. Tulipesän voi kasata ihan maahan kivien avulla, mutta mies rakensi ahjonsa enoni nikkaroimaan pitkän malliseen grilliin. 


Mies asensi rälläköidyn putken grillin sisälle ja sieltä toinen putki ulos, jonka päähän teippasi verstaskäytössä muutenkin olevan hiustenkuivaajan. Taontahommia tekevältä kaverilta oli kuulemma tuhoutunut useampikin vaimon hiustenkuivaaja, joten osattiin varautua. 

Sitten vain tulet grilliin ja rautatangot lämpenemään. 


Tangon kuumennuksen jälkeen mies nosti ne yksitellen pellistä askarreltuun altaaseen, jossa oli öljyä. Kuulemma mitä epäpuhtaampaa ja nokisempaa öljy on, sen parempi, jotta metalliin tulee tarpeeksi musta pinta. Jos altaaseen laittoi useamman tangon kerrallaan, kuumeni öljy liikaa ja syttyi tuleen, joten työ piti tehdä yksitellen. Sen jälkeen mies nosti ne kuivumaan. Lopuksi hän puhdisti tangot palaneesta karstasta break cleanerillä ja pyyhkeellä hieroen. Kokeillaan puhdistukseen varmaan vielä jotain uuninpuhdistusainetta tai muuta yleispesuainetta, katsotaan millä lähtee parhaiten.Kuvasta näkee hyvin miltä tangot näytti ennen käsittelyä ja sen jälkeen. Tangoista tuli oikein kauniin mustat. Tankoja oli reilu 70 kpl ja miehellä meni yksi ilta niiden öljypolttoon. Niiden puhdistamiseen taitaa mennä sitäkin kauemmin. 

Keräsin tähän pari mallikuvaa siitä, minkä tyyliset kaiteista olisi tarkoitus tulla. 

Kuva: Pinterest

Kuva: Pinterest
Jännä nähdä lopputulos sitten kun kaiteet ovat valmiit.

Hyvää marraskuun alkua kaikille! Aika menee taas vähän liian nopeasti eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti