perjantai 28. syyskuuta 2018

Savimaalia seinään


Lopulliset väri- ja pintavalinnat ovat aina hieman tuskastuttavia ja olenkin venyttänyt niitä aina viimeiseen asti. Mutta jos tämän talon meinaa jossain välissä saada valmiiksi asti, täytyy niitäkin tehdä. Viime viikonloppuna sain aikaiseksi ostaa savimaalit tornin seiniin. En ole aiemmin kyseistä tuotetta käyttänyt, mutta savirapattuja pintoja olen nähnyt useassakin kohteessa. Ystäväni teetätti heidän vanhan talon yläkertaan hienot savirapatut seinät ja niitä ihaillessa mietin, että pitäisikö meidänkin makuuhuoneeseen sellaiset saada. No tein hieman helpomman kautta ja käytin pelkkää savimaalia. 

Makuuhuoneemme on tornin alapuolella ja portaiden kohtalta seinä jatkuu aukinaisena ylös asti, joten sama seinämateriaali tulisi molempiin huoneisiin. Seinät olivat raakaponttilaudalla, jotka pinnoitin lumppupaperilla. Siitä voi lukea täältä:

Vaikka muualle taloon tulikin valkoiset katot, torni on niin valoisa, että sinne halusin kokeilla jotain muuta. Inspiraatiokuvana minulla oli tämä Sri lankalaisesta hotellihuoneestamme otettu kuva, jossa on todella kaunis punertava katto. No samaa puulajia tuskin Suomesta helpolla olisi löytynyt, joten päädyin sävyttämään puuvalmiille kattopaneelille samantyylisen sävyn. Siitä lisää sitten kun katto on kokonaan valmis.


Seiniin siis jotain vaaleaa, mutta ei kuitenkaan puhtaan valkoista. Mallailimme kattomallipalan kera arviointiraatini kanssa Roseborg- liikkeen seinällä olevia savimaalimalleja yrittäen löytää sopivan sävyn. Koska olin suunnitellut makkariin punertavia seiniä, jotka jatkuisi ylös torniin liukuvärjättynä, päädyimme valitsemaan vaalean oranssin. Eestiläisen Saviukumajan savimaalit myydään jauheina, jotka sekoitetaan veteen, joten ostin isomman säkin valkoista ja pienemmän oranssia. 

"Saviukumajan savimaalit ovat 100% luonnollisia sekä tuotettu aurinkoenergialla. Laaja värien skaala on saatu käyttämällä erivärisiä savilaatuja. Saviukumajan savimaalit ovat hajuttomia eivätkä sisällä mitään haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) tai synteettisiä säilöntäaineita. Savimaalit ovat myös täysin diffuusioavoimia, eivätkä estä pohjamateriaalin vesihöyrynläpäisevyyttä. Sopii hyvin allergikoille, lisäksi se on täysin biohajoava, tartuntakykyinen ja peittävä.

Sopii erilaisten pintojen maalauksiin sisätiloissa. Savimaali on helppo levittää ja sopii sisäseinien ja kattojen pinnoitteeksi. Savimaalilla maalatut pinnat ovat täysin himmeitä ja pastellimaisia, eivätkä heijasta valoa. Kermamaisella savimaalilla on hyvä peittokyky sekä täyteläisenä se myös silottaa pieniä epätasaisuuksia jättäen aavistuksen tekstuuria levitystavasta riippuen pintaan. "


Tein pienen satsin mallieräksi, jotta näkisin hieman miten maali käyttäytyy ja miltä maali sekä sävy näyttäisivät lumppupaperilla. Märkänä maali on liimamaalin tyyliin paljon tummempaa ja kuivuessaan se vaalenee huomattavasti. Sävymallin jälkeen aloin sekoittaa isompaa satsia maalia. Menekkinä valmistajan ohjeessa oli 
1 kg säkki: 1,4-1,8 litraa n. 5-6m2 
10 kg säkki: 14- 18 litraa n. 50- 60m2

Joten olin laskenut, että 24 neliön seinäpinta-alaan kuluisi noin 5 kiloa kuivaa tavaraa ja arvelin, että tarvittaisiin kaksi käsittelykertaa, joten 10 kiloa yhteensä. Valitsemassani sävyssä oli 10% oranssia ja minulla oli 7,5kiloa valkoista, josta käytin puolet, jolloin valmissekoitus oli 4,2 kiloa. Tein  maalisatsin tarkasti vaaálla mitaten, jotta osaisin tehdä saman sävyn vielä uudelleen tarvittaessa. Maalia tuli noin 10 litran ämpärin verran, joten senkään takia en tehnyt heti isompaa satsia kerrallaan. Yllätykseksi maalimenekki oli huomattavasti pienempi, joten sain maalattua koko huoneen kahteen kertaan tuolla ämpärillisellä. 


Olin esiliisteröinnyt lumppupaperit edellisenä päivänä perinteisellä tapettiliisterillä, jota oli ohennettu 1:1 vedellä. Tämä sen takia, ettei imukykyinen paperi imaisisi valtavia määriä maalia itseensä. Maalaus savimaalilla oli itsessään todella huoletonta ja mitä näyttävämmän pinnan halusi, sitä huolettomampi maalatessa sai olla. Valitsin maalaukseen aika leveän synteettisen siveltimen ja maalauksen tein ristikkäisillä vedoilla huiskien. 


Paperi imi ensimmäisen maalikerroksen kosteuden kuitenkin aika nopeasti, joten edetä sai aika vauhdilla. Jos jo maalattua kohtaa meni korjaamaan, maali lähti mukaan alustasta. Mutta näitä kohtia pystyi helposti korjaamaan seuraavalla kierroksella. Toinen kerros oli helpompi maalata, koska alusta ei imenyt maalia enää samalla tavalla.

Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin kuinka paljon sävy vaalenee kuivuessaan. 



Tältä seinät näytti ensimmäisen kerroksen jälkeen. Vaalealle pohjalle olisi saattanut riittää yksikin kerros, mutta tässä pohja kuultaa vielä läpi.

Alla olevissa kuvissa on valmista pintaa. Maalasin toisen kerroksen seuraavana päivänä, kun edellinen kerros oli kuivunut. Kuviin pinnan tekstuuria on vaikea saada näkyviin, mutta pinta on todella kaunis, elävä ja rouhea. Sellainen hiekkamaisen epätasainen. Sävy vaihtelee valosta riippuen vaaleanpunaisesta (tein vahingossa muotisävyn, eikös joku vanha vaaleanpunainen ole nyt muotia?) persikkaiseen ja valkoiseen. Lopullisen sävyn näkee sitten kun katto on paikoillaan ja alakerta on saanut maalinsa. 




Maali oli todella helppo käyttää ja sillä oli miellyttävä maalata. Se sopii puhtaana luonnontuotteena hyvin hengittävälle rakenteelle ja savipinta tasaa myöskin sisäilman kosteutta sitomalla ja luovuttamalla sitä. Savimaalipinta on aika huokoinen, joten jos sitä käyttää paikoissa joissa seinät ovat kovemmalla kulutuksella (lue: lapset ja eläimet), pinta kannattaa suojata valmistajan omalla pohjusteella tai uskoisin, että ohennettu perinneliisteri ajaa saman asian.




En tiennyt aluksi, kuinka peittävä ja paksu maalipinnasta tulisi, joten hieman arvelutti menisivätkö lumppupaperin saumat piiloon. Vaikka maali onkin aika kermaista ja se tasasi pintaa aika lailla, jäivät saumat kuitenkin kivasti näkyviin ja raakaponttikin peilaa valossa mukavasti läpi. On todellakin erilaisempi pinta kuin suora levyseinä.

Savimaalia saa myös joiltain tuotemerkeiltä valmiina maalina, mutta itseäni viehätti Saviukumajan maaleissa mm. niiden luonnolliset sävyt. Savi eripuolilla Viroa voi todellakin olla keltaista, vihreää jne. Myöskin tulee halvemmaksi ostaa maali jauheena kuin valmiina sekoituksena ja yleensä valmiissa maaleissa on enemmän lisättyä ainesosia. 














1 kommentti:

  1. Mitä kuuluu ihanan talonne rakentamiseen? Mainitsit, että joku saattaisi olla kateellinen. Sitä en voi käsittää.

    VastaaPoista