sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Katon maalausta

Maalailin tänään mummonmökin tuvan kattoa, jotta timpurit pääsisivät asentamaan hirsipaneeleita seiniin. Tuvan puolelle tulee siis hirsipaneelit väliseiniin ja muihin huoneisiin väliseinät jäävät kipsilevypinnalle. Pähkäiltiin äitini kanssa tuota katon pintakäsittelyä ja päädyttiin peittävään pintaan. Koska seiniin tulee kuultokäsittely, niin yleisilme olisi rauhallisempi, kun joka puolella ei ole erisävyisiä kuultokäsittelyjä. Näin ainakin toivotaan.

Kattopaneelit käsiteltiin irrallisina ensin oksalakalla ja sen jälkeen otepohjalla kertamaalauksena ohuelti. Olen hieman fanaattinen oksien läpilyönnin suhteen, joten parempi varmistaa kunnon käsittelyillä, kuin se, että joudun jonkin ajan kuluttua taas maalailemaan kattoja, kun oksat paistavat keltaisina lävitse. 

Oksalakkakin on muuttunut vesiohenteiseksi, joka on todella hämmentävää. Itselläni ainakin on vahvana käsite, että mitä tujumpaa ainetta, sen tehokkaampaa. Osa paneeleista on käsitelty vanhalla sprii-ohenteisella oksalakalla, jota minulla oli vielä varastossa ja osa uudella vesiohenteisella. Vesiohenteinen ei ainakaan imeydy pintaan yhtä nätisti kuin sprii-ohenteinen ja lakatut kohdat näkyivät selkeästi ainakin pohjamaalin lävitse. Olisi pitänyt merkitä eri oksalakoilla käsitellyt paneelit, niin tietäisi myöhemmin tarkkailla onko sprii- ja vesiohenteisen oksalakan välillä eroa. No, eipähän tarvi enää pyöriä spriihöyryissä, mutta kyllä tulee ikävä sellakkamaista oksalakkaa.
Pintamaaliksi valikoitui Tikkurilan Paneelikattomaali. Olen ollut hieman epäileväinen kyseisen tuotteen suhteen, mutta onhan se ihan kiva, että kuluttajille tehdään helposti valittavat tuotteet. "Minulla on paneelikatto, joten maalaan sen paneelikattomaalilla."
Maali oli paksua, jota ei tarvitse erikseen ohentaa. Joten käyttö on miellyttävää, kun maalia saa kerralla nostettua enemmän, eikä se valu helposti. Meinasin aluksi, että nostan maalin kattoon telalla ja tasoitan siveltimellä. Mutta päädyinkin käyttämään pelkkää 100mm leveää kattosivellintä, kun maali olikin yllättävän yhteistyökykyistä. Maali myös tasoittui melko nätisti ollakseen akrylaattimaali. Ohuelti pohjamaalattu pinta vaatii kaksi pintamaalauskertaa, joten toivoisin kyseiselle maalille vielä enemmän peittokykyä. Tuotetta suositellaan suoraan vanhallekin pinnalle, joten kolmekaan maalikerrosta ei välttämättä ole riittävä, jos pohjamaalausta ei ole tehty, joten maalimenekki on mielestäni tällöin turhan suuri, ottaen huomioon myös maalin hintavuuden.
Olen nyt kuitenkin ihan tyytyväinen maalivalintaan, tulihan se nyt ainakin testattua, kun olen sitä tähän asti yrittänyt vältellä. 
Täytyy ensi viikolla ehtiä vielä maalaamaan tuvan katto toiseen kertaan ja siinä samalla sitten muidenkin huoneiden katot.


Vasemmalla pohjamaalattu ja oikealla kertaalleen sudittu katto. Märkänä epätasaisen näköinen, mutta kuivuttuaan tasoittui.
Ai niin, tänään oli Kansainvälinen epäonnistumisen päivä, joten tein oman osuuteni kolkkaamalla maalisangon kertaalleen nurin. Onneksi lattia on vielä betonipinnalla, joten pahempaa vahinkoa ei päässyt tapahtumaan, itseään vaan ärsytti. Ei välttämättä pitäisi harrastaa töitä sunnuntaisin. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti