maanantai 13. marraskuuta 2017

Kohti harjakorkeutta

Uutta hirsitaloamme on nyt pystytetty viikon ajan. Ensimmäinen hirrellä oleva kerros nousi nopeasti parissa päivässä. Keskiviikkona saapui lisää työmiehiä ja neljästään he alkoivat nostaa toisen kerroksen runkoja paikoilleen heti kun runkokuorma oli saapunut rekalla pihaan. Toisen kerroksen rungoissa on runkopuiden lisäksi valmiina kiinni tuulensuojalevy sekä ulkopanelointi. Paneliksi valikoitui leveä hirsipaneeli, joka näyttää sopivasti erilaiselta, eikä siltä, että sillä yritettäisiin saada samanlainen ulkoasu kuin hirrellä. Jos talossa olisi säännöllinen harjakatto, päädyt näyttäisivät hyvältä myös pystypanelointina.
Pyöreän ikkunan aukko on aika hulppean näköinen keskellä taloa. Kun rungot olivat paikoillaan, alkoi kertopuisten kattovasojen kiinnittäminen sekä tornin rungon asentaminen.
Tuonne kulmaan tulee pieni sauna ja sen viereen kylpyhuone. Oviaukko on sitten kodinhoitohuoneen puolella. Kylppäri tehdään huone huoneen sisällä periaatteella. Pitäisi vielä selvittää, että miten saunan seinä kannattaa liittää hirsiseinään, koska haluisimme, että saunan kaksi seinää olisi hirrellä. Jos joku on tehnyt tälläisen ratkaisun, kuulisin mielellään vinkkejä?
Märkätilat on aina riskirakenne ja hirsitaloissa optimaalisin olisikin, ettei sisätiloissa olisi sellaisia. Monissa vanhoissa taloissa on remontoinnin yhteydessä suihku rakennettu monesti suihkukaaappina, joilla pystyy vähentämään mahdollisia kosteusvaurioita. Saunahan olisi paras idyllisenä pihasaunana. Yhtenä vaihtoehtona olisi uutta taloa rakentaessa tehdä sauna ja pesutilat esimerkiksi erilliseen rakennukseen, jonka voisi liittää yhteen päärakennuksen kanssa terassin avulla. Me olemme aika huonoja saunojia, joten en osaa vielä sanoa kuinka suurella käytöllä sauna tulee meillä edes olemaan. Mutta toivotaan, että märkätiloista tulee toimivat suhteessa hirsitaloon.
Tuossa näkyy alakerran työhuone. 
Olohuone jää auki yläkertaan asti ja tältä näkymä näyttää sitten valmiinakin. Yläosaan tulee raakaponttilaudan päälle pinkopahvi ja sen päälle tapetti, joka erotetaan alakerran hirrestä koristelistalla. Tämä taitaakin olla ainut huone, johon olen jo tapetin ja värimaailman valinnut. Muissa huoneissa se elää koko ajan ja haluisinkin mielellään nähdä tilat melkein valmiina, ennenkuin teen päätöksiä mitä sinne tulee. Sisällä hirret jätetään todennäköisesti sävyttämättä tai sitten ne tummennetaan hieman näyttääkseen vanhemmilta hirsiltä, mutta ei niitä lähdetä ainakaan vaalentamaan.
 Tämän maiseman kanssa sitten ruokaillaan, syödään aamiaista ja juodaan vaikka viiniä ystävien kanssa. Ilman toki noita raksatelineitä ja toivottavasti vähän siistimmän pihan kera.
Tuonne oikealle seinälle tulee keittiö ja noihin oviaukkoihin pitäisi askarrella sellaiset ladonovi-tyyliset liukuovet. 
Viikonloppuna sää meni aika kurjaksi, mutta pystytystä se ei haitannut. Eristeet taloon tulee vasta sitten, kun vesikatto on päällä, joten ne ei ehdi kastua vaikka sataisikin. Ainoastaan kurkihirren ympärille tulee kuulemma eriste ennen katon asennusta, koska sinne ei saa sitä puhallettua. Hirsien välissä on siis lampaanvilla ja rankarakenteen sekä yläpohjan eristeeksi tulee Hunton-puukuitueristettä vastaava Steicon puukuitueriste. Seiniin se tulee levyinä ja yläpohjaan puhallettuna.
Siinä näkyy jo tornin runkokin paikoillaan. Kyllähän sitä välillä kävi mielessä, että tulikohan tästä vähän turhan iso. Mutta tässä paikalla ei ole koskaan ollut korkeaa taloa, niin ehkä se hämää silmää. Samoin koska talo on mäen päällä ja rossipohjalla tekee siitä vieläkin korkeamman näköisen. Muutenhan tuo on tavallisen kaksikerroksisen talon korkuinen, johon on istutettu lisäksi tuo majakan huippu.
Huomattiin, että Tenderin porukka oli kiinnittänyt oven yläpuolelle hienon mainoskyltin/signeerauksen. Ihana mies toivoi, että tuon saisi pitää, koska onhan se hienon näköinen. 
Huomasin myös Tender Ehituksen kotisivuja selaillessa, että he olivat lisänneet sinne linkin Helsingin sanomien artikkeliin, jossa kerrotaan heidän rakentamasta talosta viime kesän pientalomessuille Valkeakoskella. Hassua, että kyseinen talo oli jonkin verran uutisissa sen rakennusvaiheessa ja ihailin sen hirsiä jo silloin, tietämättä, että sekin oli Tenderin tekemä. Messutalo oli valittu pientalonäyttelyn mieleenpainuvimmaksi taloksi.
Tästä pääset Tenderin sivuille: http://www.kasinveistetythirsitalot.eu/
Ja tästä kyseiseen Helsingin sanomien artikkeliin: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005342634.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti