lauantai 25. marraskuuta 2017

DIY moderni seinäryijy

Talo nousee hyvään tahtiin, niin ajattelin kirjoitella tähään väliin muista jutuista. Kävin viime kesänä lankojen kasvivärjäys-kurssilla, josta kirjoitin tässä kesäisessä postauksessa: http://tuleentuijottaja.blogspot.com/2017/07/luonnonvarivarjayksen-peruskurssilla.html
Kurssilta jäi käteen nippu villalankoja, joita oli pienet määrät eri sävyjä ja villalaatuja. Mitään isompaa kutomusta niistä ei olisi saanut aikaiseksi, joten mietin, että mitä niistä voisi askarrella, jotta kauniit värit saisi jotenkin esille. Aluksi tein kaikista värjätyistä sävyistä värikartan paksuun pahviin, jotta myöhemminkin muistaisin mitä sävyjä sai mistäkin puretteesta ja värjäyskasvista.
Tällä hetkellä eri blogeissa ja lehdissä on näkynyt erilaisia moderneja seinävaatteita, -ryijyjä ja makrameepunontoja. Mietin, että monivärinen punonta voisi olla liian villin näköinen, joten kaipasin hieman yksinkertaisempaa toteutusta. Sitten bongasin muistaakseni joltain instasivulta tämän tyylisen seinäkoristeen, jossa langat roikkuivat vapaasti. 
Löysin takapihalta sopivan kuivuneen kuusen oksan, jonka katkaisin sopivan mittaiseksi. Valitsin langoista samaa laatua olevat ja toisiinsa sopivat sävyt ja sommittelin ne sopivaan järjestykseen. Aluksi minulla oli tuossa vielä yksi vaalean punertavakin lanka, mutta hetken koristetta tuijotellessani päädyin poistamaan sen. Leikkasin aluksi kaikki langat saman pituisiksi. Kannattaa huomioida, että yksi kiinnitettävä lanka on aina kaksi kertaa koko pituus. Niin ei tarvitse sitten solmia niitä takaisin yhteen, niinkuin minä tein sen jälkeen kuin tajusin, että v**ks män. Kun langat on leikattu ja sommiteltu, alkaa niiden kiinnitys. Langat voi kiinnittää yksinkertaisesti tekemällä lenkin kepin ympäri ja pujottamalla langan sen läpi. Lopuksi niitä voi kiristellä ja asetella paremmin. 
Jos haluaa, niin keskelle voi tehdä palmikon ja ylijäämälangoista tupsut elävöittämään koristetta. Alaosan leikkasin muotoonsa ja sen voi toki jättää suoraksikin tai leikata miten haluaa. Sitten vain ripustuslenkki paikalleen ja seinälle.
Tästä tuli mieleen kirjoitella nyt, koska olen tämän viikonlopun opettelemassa kehräyksen perusteita samassa paikassa, jossa olin kesällä värjäyskurssilla. Kehräystä tosiaan, sitä ihan perinteistä rukin pyöritystä. Näyttää helpolta, kun sen osaa, mutta näin ensimmäisen päivän jälkeen voin todeta, ettei se todellakaan sitä ole. :D Siitä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti