torstai 23. elokuuta 2018

Saunan hirsiseinien piilutus

Mikä on piiluhirsi tai piilutus?
Vanha hirsipinnan työstötapa, joka on perinteisesti tehty piilukirveellä käsinveistäen. Veiston jälkeen hirren pinta näyttää hieman aaltoilevalta ja kirveen jälki muokkaa puun pintasolukosta säänkestävämmän. Näin työstettyä hirren pintaa näkee monissa vanhoissa hirsitaloissa. 
Ihana mies ehdotti kesällä, että eikö sauna olisikin hienon näköinen, jos sen kaksi hirsiseinää olisivat piilutetut. Totesin, että no kyllä ja ystävämme Päähamsteri osaisi sellaisen varmasti toteuttaakin. Viime viikonloppuna hänellä oli aikaa tulla työstämään saunan seinät  ja kyllä niistä tulikin hienot. 
Perinteisesti piilutus tehdään kaikkiin seiniin ennen hirsikehikon kasausta kirveellä. Mutta nyt kun seinät olivat jo pystyssä ja piilutus olisi vain ulkonäöllinen seikka yhdessä huoneessa, se toteutettiin kätevästi piilutuskoneella. Kone on rälläkän näköinen vempain, joka on pelkästään piilutukseen tarkoitettu. Koneella piilutusjäljestä tulee hieman kapeampi kuin kirveellä tehtynä, mutta käsityönä se on kuitenkin tarpeeksi elävän näköinen.
Saunan suunnittelu on pääasiassa miehen käsissä. Ainakin  yritän olla puuttumatta siihen. Saunamme on melko pieni, noin 4 neliötä. Kahdella seinällä on ulkohirsiseinä ja kahdella raakaponttiseinä, jonka päälle tulee varmaankin joku paneeli. Hirsiseinän ja väliseinien liitoksesta taidan kirjoittaa myöhemmin lisää. 
Lauderakenteeksi mies oli suunnitellut koko saunan kokoisen tason, johon upotetaan kiuas ja lauteiksi tulisi pari irtotuolia. Ehkä jemmaan voisi askarrella myös irrallisen pitkän penkin siltä varoin, jos ja kun saunojia on enemmän kuin me kaksi. Piilutettuun seinään voisi sopia joku tummempi sävy, joka korostaisi seinän elävyyttä. Muuten en osaa vielä sanoa mistä puulajista laudetaso tulee. Sen näkee sitten kun se on joku päivä valmis. 
Saunan ja kylpyhuoneen väliin sahattiin ja muurattiin ikkunalle paikka. Mies ehdotti aluksi väli-ikkunaksi hallissa olevaa koristeellista ikkunaa (jota itseasiassa olin itsekin siihen joskus mietinyt), mutta se oli liian iso. Keksin sen tilalle verstaan vessan peilin, jonka olen joskus jostain sisustusliikkeestä ostanut. Se on uusvanhan ikkunan näköinen peili, josta saisi ikkunan vaihtamalla peilin lasiin. Ihan hauska yksityiskohta, hieman erilaisella ikkunanmuodolla. Kylpyhuone on tehty huone huoneen sisällä- periaatteella muuraamalla se harkoista ja jättämällä ilmarako hirsiseinän väliin.
Löylyhetkiä odotellessa.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti