tiistai 24. kesäkuuta 2014

Huvilan ja huussin välimuoto


Juhannuksen vietin Ihanan miehen ja koiralauman kanssa kesämökillä. En edes muista milloin viimeeksi olisi ollut täällä juhannuksen. Yleensä vanhukset leiriytyvät tänne ja me nuoriso olemme kotimökillä. Olin varannut itselleni pienimuotoisen työleirin, koska ajattelin aloitella "huvila & huussi- remppaa", jota olin jo monta vuotta suunnitellut. Sain myös kantaa selkävääränä vettä ja halkoja, koska Ihana mies oli vielä jalkapuolena polvileikkauksen jäljiltä. Mutta ei haitannu, ainakin pysyi lämpimänä, kun ilma oli aivan jäätävä. 

Uimamaisteri Halla lutrasi saukkomaiseen tyyliinsä niin paljon vedessä, että sai kylmästä ilmasta ja vedestä itselleen vesihännän. Mutta onneksi se on jo paranemaan päin ja häntä viuhuu taas.


Torstaina kun saavuimme mökille kauheassa kaatosateessa, Valma vetäisi sellaiset herneet nenäänsä, ettai ole vähään aikaan nähtykään. Hänen mielestään mökillä olo on aivan hanurista. Turhautuneena ja kiukkuisena hän teki mylläten viltistä majan itselleen korituoliin ja pysyi siellä koko juhannuksen, lukuunottamatta aattona metsästettyä auringonpaistetta. Kuvan ilme kertoo kaiken. A Grumpy Boston. :D


Mökki on alunperin rakennettu hirrestä vuonna 1973, jolloin siinä oli tupa ja sauna. 80-luvulla sen jatkoksi rakennettiin lautarakenteinen lisäosa, takakammari. Takakammari on tummine seinineen todella pimeä ja mökillä on vain heikosti valaisevat aurinkopaneelilla toimivat valot, joten kaipailtiin hieman valoisampaa ilmettä. Viime kesänä mökkiin tehtiin kattoremontti, jolloin yksi seinä jouduttiin uusimaan vesivahingon takia. Mietin pitkään sävy- ja materiaaleja maalaamiseen. Kuultavat seinät olisivat olleet mukavat, mutta ajattelin, että eri sävyisillä vanhoilla ja uusilla paneeliseinillä lopputulos ei olisi ollut kuitenkaan miellyttävä, joten päädyin peittävään maaliin. 

Koska olen maaninen oksienläpilyöntien suhteen, otepohja päätyi taas pohjimmaiseksi. Kausalan Värissä jutellessani, päädyttiin maailman parhaan maalimyyjän, Merikallion kanssa vesiohenteiseen otepohjaan myös pintamaaliksi. Olisin muuten laittanut liuotinohenteisen, mutta silloin mökissä ei olisi nukkunut yötä kukaan. Mielenkiinnolla odotan pitääkö vesiohenteinen oksankohdat piilossa yhtä hyvin kuin liuotinohenteinen.


Raanun paikka ;)

Ensimmäinen kerros vedetty.

 
Valmista pintaa. Sävyksi löysin Uulan värikartan Usva-sävyn. Katot maalaan sitten joskus valkoiseksi. Paneelikattojen maalaus on todella ikävää puuhaa, joten täytyy katsoa, koska niihin jaksaa syventyä.


Vanha hirsiulkoseinä sai jäädä ilman maalia, koska on tummentunut kauniisti ja luo hyvän kontrastin harmaisiin seiniin ja valkoiseen kattoon. Lattia saa ainakin nyt jäädä noin.

Uusittu seinä oikealla.Vanhan tuvan puolella seinät ovat hirttä ja niihin en haluaisi laittaa mitään huonosti hengittävää. Veikkaan, että katon maalaaminen saattaa olla tarvittava toimenpide ja katson vasta sen jälkeen tarviiko seinille tehdä mitään.Kaapin ovet maalaan todennäköisesti jollain vaalealla sävyllä ja tuo yksinäinen yläkaappi saa lähteä. Tilalle ajattelin avohyllyjä ja alle työtasoa. Hyvälle alulle sain maalausrempan ja sen näkee myöhemmin millä vauhdilla se etenee, joko hitaasti tai todella hitaasti ;) Mökki on ollut niin vähällä käytöllä, että jotain piristäviä toimenpiteitä täytyy tehdä ja viihtyvyyttä parantaa. Ihanan miehen kanssa jo suunniteltiin ensi kesälle ulkopuolen maalausta ja terassin rakentamista. Harmi kun työt haittaa harrastamista niin tuon kaiken ehtii sitten kun ehtii.


Ihanan miehen tehtäväksi jäi hoitaa ruokapuoli, syötiin paljon ja kaikkea. Lauantaina kyläilemässä kävi MiniKälynen ja vanhempani. Pidettiin lettukestit sisällä, koska vaihteeksi satoi vettä.


Risusavotasta saatiin pieni kiva kokkokin pihalle, jolla savustimme koko järven.Saisi nuo lämpötilat nousta pikkuhiljaa takaisin hellelukemiin. Oli kuulemma kylmin juhannus yli 30 vuoteen. Äitini muisteli, että viimeeksi on ollut yhtä kylmä juhannuksena vuonna 1981, kun isoveljeni oli kuukauden ikäinen ja he grillasivat pilkkihaalarit päällä.

Pitäisiköhän opetella tekemään lyhyempiä päivityksiä. Jaksaako näin pitkiä lukea ja scrollailla kukaan?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti