torstai 25. toukokuuta 2017

Kukkapenkin siirto

Jotenkin tämä toukokuu on ollut henkisesti todella rankka. Niin monella osa-aluella tapahtunut kaikenlaista, joten voimat olleet aika vähissä. Ei ole oikein ollut intoa kirjoitella tänne ja vähän epäröinytkin, että mistä edes tänne kirjoittelisi. Mutta kyllä tämä blogi on sen verran tärkeä minulle, että aloitetaan nyt taas jostakin. Vaikka sitten tästä kukkapenkistä.
Viime vuonna kirjoittelin aiheesta, kuinka tehdä perennapenkki puutarhaan helposti. Siitä voi lueskella täältä, klik! 
Nyt kun talo joudutaan purkamaan, myös talon kyljessä oleva kukkapenkki on katoamassa. Vaivalla yritin tehdä siitä toimivan ja nyt se piti tehdä kokonaan uusiksi. Melko turhauttavaa. Yritin miettiä, sopivaa paikkaa penkille. Tarpeeksi kaukana talosta, jottei se jää rakennustöiden alle, mutta kuitenkin kivalla paikalla, jotta se voisi olla pysyvä paikka sille. Lipputangon ympäriltä löytyi sitten sopiva paikka. 
Minun piti jo viime vuonna tehdä kukkapenkki navettamme vanhoista kivijaloista, mutta se jäi suunnitteluvaiheeseen. Kivet oli kuitenkin roudattu jo pihaan asti, joten päätin käyttää niitä rajaamaan penkin sorapihan ja nurmikon välille. Isäni kun on hyvä maanrakentaja, pyysin häntä siirtämään painavat kivet oikeille paikoilleen. Kaivinkoneella kaavittiin tasainen pohja kiville, johon kivet asetettiin. Nurmikkoa myös kaavittiin pois, jotta multaa mahtuisi tilalle. 
Olin ajatellut laittaa penkin pohjalle kompostimultaa lannoitukseksi, mutta innokas mieheni ehti täyttää penkin tavallisella mullalla heti kun silmäni vältti, joten ehkä penkki toimii noinkin. ;) Vanhasta kukkapenkistä oli erilaiset kukat nousseet jo sen verran esiin, että niiden löytäminen ja esiinkaivaminen onnistui melko helposti. Tosin osasta joutui hieman arvailemaan, että mikäköhän se tämäkin on. Aloitin penkin teon siirtämällä ensiksi maanpeitekasvit penkin reunuksille ja loput pikkuhiljaa penkin sisäosaa kohti. Kaivoin aina samat kasvit yhtäaikaa ylös ja mallailin niiden paikkaa asettamalla ne penkkiin mullan päälle ennen niiden istuttamista paikoilleen. Istutin kukat aika tiheään vastoin niiden suositeltuja istutusetäisyyksiä, koska muuten ne eivät olisi tähän pienempään penkkiin mahtuneet. Niitä voi sitten myöhemmin siirrellä, jos tulee liian ahdasta. Osa viime vuonna istutetuista kasveista oli jo ehtineet kasvattaa massiiviset juuret itselleen, joten aika isoja juuripaakkuja sai penkistä kaivaa ylös. 
Nämä kuvat ovat viikko sitten otettuja, kun sain kukat siirrettyä ja alemmat kuvat ovat eiliseltä, joten kasvua on tapahtunut.
Hieman pelkäsin, että kyykähtääkö kaikki kukat tämän siirtämisen myötä, mutta hyvällä kastelulla ja viime viikonlopun helteillä ainakin osa röyhähti jo hyvään kasvuun. Joten toivotaan, että kukat viihtyvät uudessa penkissä ja ilostuttavat kesällä kauniilla väreillään. Nyt jo penkki näyttää niin kivalta, että se piristi oloa jo paljon. Puutarhaterapiaa parhaimmillaan.
Tuomikin aloitti kukinnan.  
Ai niin, vaihdoin tuon yläbannerin. Kuva on otettu Valkmusan kansallispuistossa, kun kävimme luokan kanssa siellä retkellä maanantaina. Tehtiin samalla suo-alueen lajintunnistusta. Kuvassa siis variksenmarja pitkospuilla. 
Rauhaisaa helatorstaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti