maanantai 7. joulukuuta 2015

DIY Rakennuspalikat

Viikonloppuna juhlittiin meidän kahden kummityttömme 1-vuotis synttäreitä. Heillä on 10 päivän ikäero, joten juhlinnat osuvat aika lähekkäin ja nyt niitä juhlittiin peräkkäisinä päivinä. Lauantai meni meidän ystäväperheen tytön synttäreillä ja sunnuntaina juhlittiin Ihanan miehen siskon tytön synttäreitä. 

Jokin kiva lahja näille pienille tylleröille piti keksiä ja mietin, että jokin kehitystä tukeva, opetuksellinen lelu voisi olla sopiva ja koska itse tehdyt lahjat ovat (melkein) aina mukavampia, päätin askarrella ne itse. Lahjaideaksi kehkeytyi rakennuspalikka-sarjat. Ne olisivat suht helppo valmistaa, ovat kivan näköisiä ja auttavat motoriikan kehittymistä, siis niillä lapsilla ja ehkä vähän myös minulla ainakin tässä palikoiden tekovaiheessa.

Säilytyslaatikoksi löysin pari puista laatikkoa, joita meillä on vielä varastossa kasapäin. Ne ovat teetetetty aikoinaan villisika-tuotteille lahjapakkauksiksi ja niitä on jäänyt varastoon pyörimään. Olen aiemmin askarrellut niistä myös seinähyllyjä. Mittasin laatikoiden sisämitat ja suunnittelin palikoiden mitat ja ulkonäön sen mukaan. Pienistä kuutioista tuli mitaltaan 38mm x 38mm, joka tuntui olevan aika standardi-koko myös kaupan valmispalikoissa. Valmistusvaiheesta ei ole kuin nuo pari viimeistelykuvaa, koska en ikinä malta jäädä kuvaamaan, kun touhuan jotain.


Palikat ovat valmistettu kierrätyspuusta. Vanhemmilleni ja veljelleni on tehty viime aikoina keittiöremontit ja keittiön tasot ovat tehty oikeasta puusta. Keittiötason kiinnityksessä kun sahataan lavuaarin ja hellan kohdalle aukot, niin niistä jää käyttökelpoista liimapuulevyä jäljelle. Toinen taso on pähkinäpuuta ja toinen tammea. Nämä keittiötasot ovat 30mm paksua levyä, joten tein siitä paksumman liimaamalla puristimien kanssa kaksi levyn vahvuutta päällekäin. Sitten aloimme Ihanan miehen kanssa sirkkelöimään, sahaamaan, höyläämään ja hiomaan puulevyä oikeisiin mittoihin, jolloin saimme kauhean kasan sopivan kokoisia palikoita. Yllättävän suuri työ näinkin yksinkertaisissa puupalikoissa. Kannattaa varata työhön useampi ilta. 

Viimeistelyhionnan teimme 240-hiomapaperilla ja palikat käsiteltiin kolmeen kertaan Liberonin Finishing oil-öljyllä, joka soveltuu leluille. Nämä palikat kun enemmän kuin todennäköisesti päätyvät taaperoiden suuhun, niin käsittelyaine kannattaa valita sen mukaan, ettei siinä ole mitään haitallisia aineita.


Säilytyslaatikot maalasin kahteen kertaan askarteluun tarkoitetulla akryylimaalilla, josta sekoitin vaalenapunaisen sävyn. Laatikoiden kansiin teippasin maalarinteipillä salmiakkikuviot ja maalasin ne samalla maalilla. Kirjoitin myös tyttöjen nimet kansiin valkoisella maalilla.
Valmista tuli ja tytöt tykkäsivät. Palikat pääsivät heti testaukseen ja taisivat ainakin maistua hyvälle, kun toinen tytöistä taisi lipaista kaikki palikat heti kertaalleen läpi. Tämä oli hauska pikkuprokkis, josta on toivottavasti lahjansaajille paljon iloa pitkäksi aikaa. 
Toivottavasti ehtisin vielä tehdä tonttupajalla lisää lahjoja pukinkonttiin muillekin kummilapsille, vaikka tosin ideat tulevat aina turhan myöhään ja aikaahan näihin askarteluihin menee, joten saa nähdä mitä ehdin vai ehdinkö mitään. 

Voikohan missään kouluttautua joulupukiksi, vähänkö olisi mukava askarrella lahjoja lapsille koko vuoden ympäri? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti