maanantai 20. huhtikuuta 2015

AlpakkakurssillaOsallistuin toissa sunnuntaina Mathildedalissa alpakan kasvatuskurssille. Olen alpakoista haaveillut jo pari vuotta ja kypsytellyt pikkuhiljaa ajatusta omista alpakoista. Alpakat ovat verrattain hyvin helppohoitoisia eläimiä. Ne syövät todella vähän ja pärjäävät melko vaatimattomissa oloissa. Nämä villapallot ovat kuitenkin vielä sen verran harvinaisia Suomessa, että niiden hankintahinta on todella suolainen. Sen takia niitä ei ole vielä pääpahkaa tullut hankittua. Kävin siis hakemassa alpakkafiiliksiä ja tietoa kurssilta, johon raahasin äitinikin mukaan. Se on hyvä, jos pystyy johonkin läheiseen myös tartuttamaan hieman alpakkavimmaa. 
(Pahoittelen huonoja kuvia, kamerani hävitti kaikki alpakkakuvat, nyyh, joten nämä on kännykällä räpsittyjä)

Kurssin järjesti Sini Honkala, joka kasvattaa ja jalostaa alpakoita Alpacas incredible-nimellä, klik.. Hän toimii osakkaana myös Ruukin kehräämössä, klik, joka on tällä viehättävällä Mathildedalin ruukkialueella toimiva Suomen ensimmäinen alpakan villaan erikoistunut kehräämö. Tutustuimme kurssipäivänä mm. kehräämön toimintaan, hypistelimme silkkistä alpakan villaa ja opimme kuinka villalaatu määritellään, kävimme läpi alpakan kasvatuksen perusopit liittyen aina alpakan historiasta, ruokintaan, kerintään, lisääntymiseen jne. Opimme alpakoiden käsittelyä ja pääsin kokeilemaan alpakan kynsien leikkuuta, niillä on siis kynnet, ei sorkat kuten voisi luulla. Olin opiskellut alpakoista jo netistä jonkin verran, mutta kurssi tuli kyllä tarpeeseen ja oli mielestäni todella hyödyllinen, jos miettii näiden iiiiihanien villapallojen hankintaa.


Tämä kuva napattu Alpacas incrediblen facebook-sivulta. Tässä näkee hyvin minkälaista alpakanvilla on, vaikka päältä olisikin hieman ravassa, niin sisältä puhdasta kultaa. Nam.Alpakan halaus päivässä pitää pahan mielen loitolla. Ymmärrän hyvin, miksi näitä palleroita käytetään eläinavusteiseen toimintaan terapia-eläiminä, niin rauhallisia ja ihastuttavia otuksia ne ovat. Nyt vaan pitäisi kaivaa säästöpossua ja miettiä, minkä tyylinen alpakkatoiminta meille olisi parasta, joka määrittelisi sen, minkälainen lauma meille tulisi ja kuinka paljon tähän satsattaisiin. Alpakat ovat laumaeläimiä, joten alkuun olisi hyvä hankkia vähintään kolme alpakkaa, joka alkuinvestointina on taloudellisesti iso ponnistus. Mutta esimerkiksi jalostustoiminnalla alpakat maksavat itseään takaisin pikkuhiljaa. Alpakankasvattajat kyllä auttavat löytämään oikeanlaisen lauman aloittelijalle sopivaan tarkoitukseen, on se sitten lemmikki, terapiaeläin, huippuvillan tuottaja tai jalostuseläin. Se, että millä aikataululla tämä meillä tapahtuu jää nähtäväksi. Mutta asia ei anna minulle mielenrauhaa, joten jotain pitää jossain vaiheessa tapahtua. 

Hullu alpakkanainen, siihen pyritään. :D


1 kommentti: