keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Aartehia

Olen pitänyt itseäni bloggaus-kiellossa siihen asti, että saisin tehtyä koulutehtävät valmiiksi. No, sain tehtyä jo pari tehtävää valmiiksi, niin eiköhän tässä voikin jo vähän höllätä ;) Viimeinen lähipäivä on ennen vappua ja tehtävien palautus viimeistään toukokuun lopulla. Yritän nyt saada aikaiseksi pusattua tehtävät hyvissä ajoin valmiiksi, ettei jäisi paljoa enää toukokuulle. Tai no siellä enää roikkuu se ihanuus eli liiketoimintasuunnitelma omasta maatilasta, huh huh. 
Mutta kouluasioista mukavampaan aiheeseen eli vanhoihin romuihin. Nämä ihanat tuolit löytyivät viime syksynä piharakennuksemme ylisiltä vanhan ulkosaunan päältä. Ne ovat muiden löytöjen ohella odotelleet vanhassa autotallissa, kunnes nyt kevään kunniaksi raahasin ne verstaalle lämmittelemään. Tasajako tehtiin jo aiemmin, äidille vasemman puoleinen pinnatuoli ja minulle oikean puoleinen. Tällä viikolla iltapuhteina imuroin, pesin ja putsasin tuolit. Yllättävän hyväkuntoiset, vaikka ovatkin olleet kylmässä ja kosteassa tilassa vuosikymmeniä.


Ennen puhdistusta
Puhdistuksen jälkeen, nam..
Omasta tuolistani rapsutin vielä valkoiset maaliroiskeet pois ja tein maalipinnan elvytyksen ja samalla saivat puulle kuluneet osatkin suojaa. Maalipinta on kulunut todella kauniiksi ja tuolin muoto ja puutapitukset ovat aivan ihanat. Taidan olla ylenpalttisen rakastunut kyseiseen tuoliin.


Muita löydöksiä olivat puukauha, kappa, vihreä hylly ja messinkinen verhotanko. Nämä pääsevät sitten seuraavan inspiraation iskiessä puhdistukseen. :)
Sain aikaiseksi hankittua kevätkukkia verstaan eteen. Muoviamppeli taitaa vaihtua vielä johonkin nätimpään.


Mukavaa pääsiäisen odottelua!

5 kommenttia:

 1. Iiiih, mikä tuoli <3 muistan vielä elävästi kun koulussa piti väsätä jotain hyvin vastaavan oloista... Ei valmistunut, ei :D

  Mäkin oon dyykannu vintiltä tollasia puukauhoja, oon vähän hölmistelly että minkälaista hiidenpataa niillä on hämmennetty kun ovat niin isoja. Oon kuullut veikkauksen että ehkis apetta hevosille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sinne jäi palikat koululle, ylitse pääsemätön tehtävä. :) Tuo tuoli on kyllä niiiiin ihana, laitoin sen olohuoneeseen ja tietenkin museonarut ympäri, ettei siihen koske kukaaaaan ;)
   Tuo kauha on kyllä oikeasti aikamoinen Kauha, ehkä se on myöskin ollut jossain muussa käytössä kuin keittiössä tai no, eipähän ole soppaa tarvinnut nostaa padasta kuin kerran ja on jo lautanen täynnä. Tehokkuus ennen kaikkea. :)

   Poista
 2. Hei,

  Eksyin sattumalta blogiisi, kun etsin tietoa maalipinnan elvytyksestä.
  Olisi vanha arkku, jonka maalipinta päässyt hieman krakeloitumaan. Puhdistuksen olen tehnyt museoiden käyttämällä renaissance puhdistusaineella ja löytyy myös samaisen valmistajan suojavahaa...Osaisitko antaa hyviä vinkkejä elvytykseen liittyen? Oletko käyttänyt esim. vernissaa, vai jotain muuta ainetta? YT Jonas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olen kyseisen tuolin elvytykseen käyttänyt vernissa-balsamitärpätti-sekoitusta, jota olen hieronut pintaan ja pyyhkinyt sen jälkeen imeytymättömän nesteen pois. Tarviiko maalipintaa kiinnittää vai onko se kunnolla kiinni pohjassa vaikka onkin krakeloitunut? Jos maalipinta on esim. krokotiilinnahalla niin olen tehnyt tuon sekoituksen kanssa kevyen hionnan vesihiomapaperin kanssa, joka tasoittaa pintaa. Mutta kannattaa testata varovasti, ettei käy mitään hassusti. Tämä seos toimii siis öljymaalille, jos sisäpuolella on esim. liimamaali niin sinne ei tuota. Vernissaa ja balsamitärpättiä oli sekoituksessa noin 1:1, mutta tärpättiä voi laittaa reilummin. Onnea matkaan! :)

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Hyvä että tuli puheeks. Taitaa muuten olla liimamaali nyt kyseessä, punaruskea mattapintainen pintamaali, jonka alta tirkistää valkoista ja jopa joissain kohti kellertävää väriä? Arkussa muutama pieni kohta mistä irtoilee pieniä murusia... Mikä neuvoks, meniköhän liian hankalaks? Toivottavasti en ole liiaksi vaivaksi. :)

   Poista