lauantai 16. joulukuuta 2017

Lattiaeristeitä ja ikkunasuojauksia

Joulukuun raksakuulumisia:
Talon ikkunat ja ovet pitivät tulla joulukuun alussa, mutta ne viivästyvätkin ja asennus on vasta tammikuun puolella. Joten itsenäisyyspäivänä raksa oli siinä vaiheessa, ettei oikein kannattanut jatkaa muuta ennen ikkunoiden asennusta. Hirsimiehet olivat saaneet sen hyvään vaiheeseen ja joten he lähtivät pystyttämään mökkiä Vuokattiin tässä välissä. Palaavat sitten, kun ikkunatkin saapuvat.
Kuistin seinät ja katto olivat viimeiset hommat mitä he tekivät ja nyt talo on sen näköinen kuin julkkarikuvissakin. Tietenkin miinus ovet, ikkunat, terassi ja parveke. Katolle on nyt asennettu bitumihuopa, jonka päälle myöhemmin tulee vielä pelti, joten katon kautta ei enää vettä tule sisään. Mutta koska lattiavalu päätettiin tehdä tässä välissä ennen ikkunoiden asennusta, piti aukot saada umpeen, jotta ontelolaatta pääsisi kuivumaan. 
Viime viikon alussa sitten laiteltiin Ihanan miehen kanssa muoveja kiinni ikkuna- ja oviaukkoihin. Ja sama homma saatiin tehdä saman viikon perjantaina uudestaan, kun torstain myrskytuuli repi ne irti ja talo oli taas täynnä lunta. Isompiin aukkoihin ja torniin päädyimme laittamaan vanerit, koska tuulisella paikalla pelkät muovit eivät halunneet pysyä paikoillaan.
Tuli samalla käytyä ylimmässä kerroksessa, tornissa asti ensimmäistä kertaa. Harmi kun oli jo hämärää niin kunnon kuvia ei saanut. Tai no nämä on muutenkin vain kännykällä räpsittyjä. Mutta herran persus näkymä on aika huikea. En edes tajunnut kuinka korkea tuo oikeasti on. Olin ajatellut, että tornin näkymät olisi suunnilleen sillä korkeudella kuin toinen kerros nyt on. No täytyy varmaan laittaa joku lentokonevilkku katolle tai jotain.
Kaupungin puolesta kävivät tekemässä runkotarkastukset ja ihan hyvin menivät läpi. Seuraava tarkastus taitaa ollakin sitten vasta käyttöönottotarkastus. Meillä on ollut tässä projektissa mukana todella hyvä vastaava mestari, joka käy usein raksalla tekemässä tarkastuksia ja katsomassa, että kaikki menee niinkuin pitääkin. Arto Saksa oli ollut serkkuni omakotitalon rakentamisessa mukana, niin sen takia häntä osasimme kysellä myös meidän taloprojektiin. 
Tällä viikolla piti tulla putkimiehet aloittelemaan ensimmäisten putkien vetoja, joten maanantaina asentelin miehen kanssa lattiaeristeitä paikoilleen. Ensimäisessä kerroksessa ontelolaatan päälle tulee pari kerrosta lattiastyrokseja eristeeksi, niiden päälle tulee lattilämmitysputket ja siihen päälle lattiavalu. Päädyimme valitsemaan koko alakertaan lattiamateriaaliksi laatan, koska sinne tulee tuo lattialämmitys. Lankkulattia olisi todella kaunis, mutta puu toimii myös hyvänä eristeenä, joten tuntuisi hassulta laittaa lämmitetyn lattiavalun päälle eriste lattiamateriaaliksi. Yläkertaan tulee seinäpatterit, joten sinne sitten laitetaan sitä lankkulattiaa. 
Minun hommaa tässä oli lähinnä styroksien ajo traktorilla pihan poikki talolle ja lattian siivous, jottei styroksien alle jäisi mitään roskaa lahoamaan. Mies sitten asensi eristeet ja sahasi niitä oikean kokoisiksi. Yhden päivän homma kahdelta. Putkari oli hajoittanut kätensä, joten tällä viikolla ei sitten vielä putkia ilmestynyt, mutta jos sitten vaikka ensi viikolla. Joten katsotaan sitten mihin väliin lattiavalun pääsee tekemään. Lattiavalun suhteen päädyimme tavallisen märkäbetonin sijaan hieman ekologisempaan vaihtoehtoon, maakosteaan betoniin, jo ihan senkin takia, että se sisältää huomattavasti vähemmän vettä kuin märkäbetoni. Mutta siitä voin höpötellä sitten lisää, kun on valun aika.
Etuoven aukon paikalle tulee sitten joskus pariovet, mutta nyt siihen laitettiin vaneria ja väliaikainen raksaovi. Me tehdään siihen vähän nätimmät ja eristävämmät ratkaisut lattiavalun jälkeen, nyt se on aika rujo, sellainen itsetehdyn näköinen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti