perjantai 5. tammikuuta 2018

Yötöitä ja lattialämpöä

Jouluviikolla putkari pölähti paikalle asentamaan lattiaeristeiden sekaan vesiputkia. Tämä kyseinen putkari ei ollut aiemmin ollut tällä työmaalla, niin jouduttiin käymään vielä läpi tehdyt muutokset pohjakuviin ja sen jälkeen hän pääsi putkia upottamaan styroksin sekaan. Kylppäriä olin välpännyt ympäri pariin otteeseen ja suihkun paikka muuttui alkuperäisistä kuvista, joihin suunnittelija oli piirtänyt kaksi suihkua. Mielestäni kaksi suihkua on vähän turha meille, koska peseydyimme vanhassa talossakin mallikkaasti yhden suihkun alla. Halusin myös kiinteän suihkukaapin, koska inhoan märkiä laattoja, niin tuolla tavalla koko kylppäri ei ole suihkun kastelema. Kylppäri on tosin aika pieni, niin saa nähdä näyttääkö se liian ahtaalta kun seinät alkavat nousta. Mutta tehdään sitten pikku muutoksia, jos siltä näyttää. 
Uuden vuoden jälkeen oli sitten sähkärin vuoro tulla vetelemään sähköjohdoille putkia lattiaan. Alakerrassa kun sähkövetoja ei saa seinien sisään, pitää ne tehdä lattiaa tai välipohjaa pitkin. Sähkäri sai työnsä tehtyä keskiviikkona ja torstaina putkarin piti tulla asentamaan lattialämpöputket ja siinä välissä meidän piti asentaa raudoitusverkot ja niitä kannattelevat tassut paikoilleen. Ihana mies oli samana päivänä iltavuorossa ja pääsi vasta kymmeneltä töistä ja yksin tuota ei olisi saanut tehtyä, niin yötöiksi se meni. Verkkoja ei tietenkään saanut kokonaisena sisään vaan mies sai hyvän yötreenin pätkiessään kaikki raudat sopivan kokoisiksi pulttisaksilla. Aluksi homma näytti aika epätoivoiselta, että saammeko valmista ennen aamua, mutta raudat ja tassut olivat paikoillaan minuuttia vaille aamukolme. Ehdin vielä nukkuakin muutaman tunnin, koska tietenkin hyvällä säkällä viikon ainut lähipäivä koulussa sattui juuri torstain aamukahdeksaan. Mies vielä aamusta teki lisäraudoituksen hormin alapuolelle tulevaan vahvistettuun valukohtaan. Näköjään meidän osuus rakentamisesta menee tälläisissä nopeissa rykäisyissä silloin, kun ne harvat tiukat aikataulut osuvat kohdakkain.
Nostan todellakin hattua sellaisille, jotka jaksavat ja osaavat rakentaa talon kokonaan omin pikku kätösin päivätöiden ohella, koska tuollaistahan se olisi. Pääset töistä, menet raksalle, menet nukkumaan ja sama seuraavana päivänä uudestaan, jopa parin tai muutaman vuoden ajan kaikki vapaa-aika talon kimpussa. Huh huh.
Putkarit saivat lämpöputket asennettua eilen torstaina ja tänään he kävivät vielä koe-ponnistamassa ne, ettei missään ollut vuotoja. Lämmitysmuodoksi meille tulee maalämpö ja se onkin valmiina pihan hallissa asennettuna ja sieltä tulee lämpöputki talolle. Maalämmön lämpöä keräävä putkisto kulkee viereissä pellossa. Lisäksi taloon tulee pönttöuuni ja puuhella, joilla saa lisälämpöä. Olimme harkinneet veden lämmitykseen aurinkokeräintä, mutta siitä ei olla vielä kysytty tarjousta.
Mies soitti eilen lattiavalu-firmaan, että koska he pääsisivät valun tekemään, koska aiemmin sitä ei uskaltanut varata, kun ei yhtään tienyt mille ajankohdalle se sattuisi. Onneksi heiltä oli peruuntunut yksi työmaa ensi maanantaille, joten lattivalu tapahtuukin hyvin pian. Säätiedotuksia kun katselin, niin tietenkin ilmat alkavat pakastaa ensi viikolla, joten täytyy kehittää lämppäreitä lisää raksalle, ettei valu pamahda pakkasesta paskaksi.
Tenderin porukka tulee jatkamaan jossain välissä heidän hommiaan ja heiltä tuli myös ilmoitus, että ikkunat saapuvat talolle viikolla 4 eli parin viikon päästä. Toivotaan ettei mitään tulipalopakkasia ilmaaannu mistään, mielellään koko tänä talvena.
Hyvää Uutta Vuotta 2018 kaikille ja sormet ristiin, että ensi talvena viimeistään uudessa kodissa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti