tiistai 8. syyskuuta 2015

Uudenkaupungin vanhat talot, kohde 27


Ystäväni Pyllikki oli ilmoittanut heidän kotitalonsa yhdeksi Uuden kaupungin vanhat talot- päivien etäkohteeksi. Tapahtuma järjestetään Ugissa joka toinen vuosi näihin aikoihin. Matkasimme paikalle perjantaina Serkkukullan kanssa ihailemaan komeaa kotia. Noin 150 vuotta vanhaa taloa oli raivattu ja stailattu viikonloppua varten ja se oli avoinna vieraille lauantaina ja sunnuntaina. Tässä ulkokuvassa näkyy viime kesänä kunnostettu pääty, joka on tänä kesänä maalattu. Taloa kunnostellaan pikkuhiljaa edeten tuvan päädystä toiseen päähän. Tässä söpö pikkutupa, jossa mekin majoitumme aina kesäkaudella ja tyyliin sopiva ulkohuussi, joka rakennettiin ja oli käytössä viime kesänä remonttiaikaan. Ulkohuussin romanttisuus karisi viimeistään marraskuun viimassa, kun Pyllikki yritti luovia kesällä syntyneen vauvan ja kolmivuotiaan kanssa odotellen, että sisävessa ja keittiö valmistuisi.

Kuistilla oli pöydän alla hieno pullokori, joka löytyi talon alta remontissa. Se on rapattu ulkopuolelta savella. Ulkokuisti on myöhempi lisäys taloon. Ikkunoiden muodosta päätellen, voisi olla jugend-ajalta.Viikonloppuna vieraille oli myynnissä anopin tekemää saaristolaisleipää, tilan sipuleita ja perunoita. 


Pöydällä poseerasi toinen talon uusista asukkaista, viisi kuukautta vanha Armas. Veljensä Myrtin ja vanhempien kissojen Armin ja Urhon kanssa he myös ihastuttivat vierailijoita talon ohella. Pysyvät ainakin hiiret loitolla tässä talossa tällä kissa-armeijalla. 


Eteisessä komeilee Pyllikin uusin sisustuslöytö, postimyynnillä ostettu vanha ruotsalainen kaappi. Kaappikello on löytynyt talon vintiltä.

Remontissa aiemmin avoin kylmä kuisti laitettiin umpeen ja jaettiin kylmäksi kuistiksi ja lämpimäksi eteiseksi väliseinällä ja portaiden muotoa muuttamalla. Aiemmin portaat kulkivat suoraan kylmään vinttiin. Remontissa se villoitettiin uudelleen ja sinne rakennettiin vessa, jossa sijaitsee lämminvesivaraaja. Vintille rakennetaan jossain vaiheessa aula, kaksi lastenhuonetta ja yksi iso makuuhuone vanhemmille.Näkymä eteisestä makuuhuoneen läpi saliin. Pikkuvälikamarit ja sali ovat vielä kunnostamatta ja seuraavana onkin varmaan vuorossa pikkukamarien remontointi. Kunhan on ensin hieman toivuttu viime vuoden jättiurakasta.Pikkumakkarin hieno tulisija, jossa on keittolevytkin.Näkymä salista pikkumakkarin ja eteisen läpi tupaan. Nämä koko talon läpi aukeavat näkymät ovat vaan niin kauniita vanhoissa taloissa.


Salissa on jossain välissä madallettu kattoa. Se poistetaan sitten, kun remontissa päästään tänne asti.Välikamarissa sijaitsee pikkumiehen oma huone.Komean kaapin Pyllikki löysi Turusta Go Old-kaupasta.


Toisessa välikamarissa on maatilan toimisto. 60-luvun pöytä on kuulemma pankinjohtajan vanha.


Näkymä toimistosta pikkumiehen huoneen kautta saliin.


Tuvassa on remontin jälkeen paljon enemmän tilaa, kun nurkasta poistettiin 70-luvulla tehty vessa, joka siirrettiin leivinuuninmuurin takana sijaitsevaan varastokomeroon.Uusi keittiö on tilattu Juvi Productionilta ja sopii hyvin vanhaan tupaan.Viime vuonna tuvassa näytti siis tältä, kun seinät ja lattia oli purettu korjauksia varten. Joten nyt näyttää jo paljon paremmalta. Kävin viime syksynä pinkopahvittamassa seinät ja katon ja tapetoimassa, josta oli juttua täällä, Klik!


Vieraita kävi viikonlopun aikana todella hyvin, vaikka kohde sijaitsikin aika kaukana muista kaupungin kohteista. Kehuja ja ihasteluita tuli paljon ja ne auttavat varmasti talon omistajia näkemään kotinsa aivan uusin silmin.

Tässä talossa on mielestäni mukavan lämmin tunnelma ja hyvä energia. Vaikka tekemistä on vielä paljon, eikä se varmaan ikinä lopu, niinkuin kaikissa vanhoissa taloissa, toivon, että ystäväni perheineen ehtisivät ja jaksaisivat nauttia jo tähän mennessä valmistuneesta ja eivät ottaisi stressiä tulevista remonteista. Vanhan talon omistaminen ja kunnostus vaatii paljon, mutta toivottavasti se myös antaa enemmän. 

Seuraavassa postauksessa lisää Ugin vanhoista taloista ja muista kohteista. 


2 kommenttia: