torstai 18. kesäkuuta 2015

Operaatio Kotkot


Koska alpakka-asiaa vielä suunnitellaan ja mutustellaan, niin siinä välissä voi hankkia muita eläimiä. Ah, niin trendikkäät kanat minun piti hankkia jo viime kesänä, mutta se yllättäen jäi muiden asioiden jalkoihin. Joten tänä kesänä uusi yritys. Kanalalle paikka löytyi helposti meidän pihan vanhasta ulkosaunasta, joka oli jo vuosia sitten muutettu koirankopiksi ajalla, jolloin meillä oli hirvikoiria. Siinä on ulkotarhakin valmiina ja seinässä reikä josta koira, nyttemmin kanat kulkevat ulos. Joten kanalan teko vaati vain hieman ehostamista ja pikkunikkarointia. Tässä alkuun hieman lähtötilanne kuvia. Sauna toimi lähinnä vain varastona.


Nurkassa oleva laveri toimi aiemmin koiran paikkana niin ei tarvinnut kylmällä lattialla loikoilla talvipakkasilla.


Vanha pata ja kiuas raahattiin ulos. Kiuas oli jo niin huonossa kunnossa, että siitä jäi pohja lattialle, kun sitä nostettiin paikoiltaan. Padasta tehdään todennäköisesti kotimökille savustuspönttö.


Tässä sama seinä sen jälkeen, kun kiuas ja pata olivat jo ulkona.


Ulkoseinässä on jo aukko valmiina, mistä kanat pääsevät kulkemaan ulos.


Saunan kuisti


Ulkotarha. Takana oleva vanhempi koiratarha jätetään vielä alkuperäiseen käyttöön, jos Pikkuveikka haluaa hankkia joskus hirvikoiran. Tarha sijaitsee siis enemmänkin vanhempieni vanhan talon pihalla eli mihin pikkuveikkani on muuttamassa. Joten he saavat kukosta loistavan herätyskellon. ;)


Kanalan kunnostamisen aloitin siivoamalla rojut pois ja pesemällä seinät maalinpesuaineella. Naulankantoihin töpötin ruosteenestomaalia ja oksankohdat oksalakkasin. Ehkä vähän liioittelua näin kanala-olosuhteissa, mutta tämä projekti vaikutti muutenkin menevän hieman överiksi. Paneeliseinät maalisin kahteen kertaan pellavaöljymaalilla. Jos olisin halunnut täysin peittävän, olisi se vaatinut kolmeen kertaan maalauksen, mutta kaksi sai riittää. Näissä kuvissa seinät maalattu kertaalleen.Tässä seinät ovat valmiiksi maalatut ja laverille on tehty kulkusilta. Sen tein ihan vain kierrätyslaudoista ja sahasin sopivan mittaisi rimoja, jotka ruuvasin lautoihin kiinni.


Orret sahasin mittaansa ja oikeaan kulmaan vanhoista seivästolpista ja ne ruuvattiin seinään kiinni.Ulkotarhan päälle laitettiin verkko, josta kerron seuraavassa postauksessa lisää. Se piti tehdä vasta myöhemmin, mutta samana iltana kun kanat saapuivat tulikin hieman kiire saada verkko paikoilleen.


Kanalan oveen piti tietenkin saada kanala-kyltti, jonka maalasin western saluuna-tyylisellä fontilla. Nyt tietää ketä sisällä majailee. Oven takana on vielä vanha pukuhuone ennen saunatilaa, joka helpottaa kanalan hoitoa ja siellä voi säilyttää rehuja ym.Munintakopin kanssa mopo lähtikin käsistä sitten lopullisesti ja siitä tulikin vähän överi. Mutta näin parin päivän kokemuksella se on hyvin kanoille kelvannut. Koppi on sahattu ja kasattu 9mm filmivanerista, jonka pohjamaalasin tartuntapohjamaalilla ja pintamaalasin turkoosilla futura aqua 40:llä. Filmivanerissa maali pysyy vähän kehnosti, mutta en oletakaan, että kanojen kanssa tämä tulee kovinkaan pitkään säilymään siistinä. Mutta tämä oli todella hauska tehdä. Koppien mitat ovat hieman alle 40cm suuntaansa, vähän sen mukaan minkä kokoisia levyjä oli jo valmiina. Suosituskoko taitaa munintakopeille olla 40x40x40. Tein katosta hieman kaltevan, jotta kanat eivät majailisi sen päällä, mutta ei se ole niitä paljoa haitannut.


Katto on saranoitu ja kiinnitin siihen vanhan kahvan, josta on helppo nostaa ja vilkaista onko munia tullut. Koristemaalasin kanteen tekstin Farm fresh eggs daily ja aukkojen ympärille viivat ja pienet kiekurat. Maalina käytin Oneshot- pinstriping-maalia.


Lattialle laitoin pohjalle purua ja olkia. Purut olivat omasta verstaasta, josta olin säästänyt pari jätesäkillistä mansikkamaan katteeksi. Mutta katteeksi saatiinkin oikeaa katetta, niin puruille ei ollut muuta käyttöä. Olkipaali haettiin naapurin tutulta karjatilalta. Lasken kaikki naapureiksi, jotka asuvat noin kolmen kilometrin säteellä meistä. ;)
Kiviseinän maalasin kalkkimaalilla kolmeen kertaan. Maalauksien välillä maalin annetaan kuivua vuorokausi ja pohja pitää muistaa kastella ennen maalausta. Kalkkimaali levitetään kalkkihakkurilla tai pienemmissä kohteissä siveltimellä ristikkäisin vedoin. Hyvä suojaus kannattaa muistaa: pitkähihainen paita, hansikkaat ja suojalasit, koska kalkkimaali on syövyttävää ja ohuena maalina roiskuu helposti.
Vaaleat seinät toivat valoa kanalaan ja niillä on käytännönkin hyötyä, koska vaalealla pinnalla näkee helposti, jos kanoihin tulee jotain ökkimönkiäisiä ja kalkkimaalia muutenkin suositellaan kanaloihin juuri sen ötökkähylkivyyden takia. Esim. lintukirput eivät viihdy maalatuilla pinnoilla.

Nyt on kanala valmis ja kanat saapuivat kanalaan tämän viikon tiistaina. Siitä lisää seuraavassa postauksessa, kun esittelen asukit.


Rattoisaa ja turvallista juhannusta kaikille!

4 kommenttia:

 1. Kanalasta tuli hieno!
  Ihanaa juhannusta teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä oli kyllä hauska projekti. Hyvää juhannuksen viimeistä päivää sinne! :)

   Poista
 2. Siis aivan mahtava Kanala ja toi munimiskoppi on kyllä hienoin mitä oon ikinä nähnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo lähti vähän lapasesta.. Mutta ainakin kanat tykkää :)

   Poista