tiistai 30. joulukuuta 2014

Berliinin joulutorit



Matkasin Berliiniin kaupunkilomalle juuri ennen joulupyhiä Ihanan miehen, Pikkuveikan, Minikälysen, Serkkukullan ja Pitkän sedän kanssa. Jostain saimme syksyllä idean, että reissuun pitäisi yhdessä päästä ja johonkin joulutoreja katselemaan. Kohteeksi valikoi lopulta Berliini. Matkaan lähdettiin perjantai iltapäivällä ja palasimme kotiin maanantai-tiistai välisenä yönä, juuri sopivasti tekemään viime hetken joulustressi-hajoaminen ennen aattoa.



Jo pelkästään jouluvaloissa riitti ihasteltavaa Kurfuerstendamm- kadulla, jonka poikkikadulla meidän hotellikin, H10 Berlin ku´damm sijaitsi. Hotellia voin suositella, oli todella siisti, tasokas ja sopivan hintainen. Pitkilla lomilla voin hyvillä mielin majoittua halpoihin torakkaluoliin, mutta lyhyillä kaupunkilomilla olisi mukava, jos majoitus olisi siisti, eikä tarvitsisi lutikoista tai kissankusenhajuisista kylppäreistä välittää. 




Juotiin oikein yhdet drinksutkin ensimmäisenä iltana, hui. :)








Olin kuvitellut, että vietämme lunkin loman kahviloissa istuskellen ja ihmetellen. Enkä edes etukäteen laatinut mitään kulttuurikävely-turneeta käsittäen kaikki Berliinin museot ja vanhat ränsistyneet rakennukset, jolloin koko loma olisi mennyt paikasta toiseen juostessa. Mutta jostain syystä kävelyltä ei todellakaan vältytty, vaikka hyödynsimme metro- ja bussiliikenteen huolella. Päivä-lipulla, 6,70 € kun sai matkustaa yllinkyllin koko päivän. Pikkuveikan askelmittarin mukaan vaelsimme kolmessa päivässä yli 40 kilometriä ja sen kyllä iltaisin hotellilla tunsikin.



Onneksi Serkkukulta on opiskellut saksankieltä ja osasi myös koordinoida meidät ympäri Berliiniä. Itselleni saksa kuulostaa ja näyttää pelkiltä konsonanteilta. Laskin metrossa istuessani yhdessä sanassa olleen 9 konsonanttia ja 3 vokaalia, ei siis mitään järkeä. Kaikki metropysäkit olivat minulle joko kurfatsensaagenplatzeja tai gurfungenstungstrabeja. :D Joten onneksi en ollut päänavigaattori tällä matkalla.



Kävimme ainakin kolmella eri joulutorilla. Berliinissä niitä riittää. Meille suositeltiin tuota alemmassa kuvassa olevan linnan (en yritä edes kirjoittaa niitä nimiä) pihalla olevaa joulutoria, mutta miellyimme enemmän tuossa yläkuvassa olevan pommitetun kirkon (Kurfuerstendamm-kadun päässä) luona olevaan joulutoriin. Tosin melkeimpä samat kojut ovat joka toreilla, niissä myydään ruokaa, hehkuviinejä, käsitöitä, joulukrääsää jne. Joulutorit ovat kuitenkin todella viihtyisiä ja jouluisen tunnelmallisia, vaikka lauantai-iltana saatiinkin kaatosade päällemme. Kojuista voi napata mukaan bratwurstia ja muita liharuokia ja hehkuviiniä hörppiessä on mukava ihmetellä paikallista menoa. Yksi suosikki oli myös mansikka-varras, rivi tuoreita mansikoita, jotka olivat dipattu valkosuklaaseen, nam. 











Berliini on tunnettu myös hyvistä brunssi-paikoista ja meidän suosikiksi pääsi Schwartzes cafe. Sisälle astuessa paikka on rähjäisen pubin näköinen ja jos ei oltaisi tiedetty, että sieltä brunssia saa, ei varmasti olisi ensimmäisenä tullut mieleen makuelämyksiä lähteä sieltä kyselemään.















Hotellin aulassa oli koristeena vanhat ovet, oli pakko käydä vähän rapsuttamassa. ;)


Jos jotain Saksasta kannattaa tuoda kotiin, niin halpaa luomukosmetiikkaa. Berliinissä oli muutenkin todella paljon kivoja ruohonjuuri-tyylisiä hippikauppoja. Kosmetiikka-ostokset tehtiin pääasiassa kuitenkin LPG Biomarkt-tavaratalossa, jonne Serkkukulta osasi meidät opastaa. Löytyi kätevästi suoraan metropysäkin vierestä. Näistä ja muista tuliaisista voisin tehdä oman postauksen, kun tästä tuli näköjään muutenkin näin pitkä.


Hyvää uutta vuotta kaikille!

lauantai 27. joulukuuta 2014

Valmis mummola

Tässä sitten loputkin vanhempieni uudesta kodista, kesällä valmistuneesta mummolasta. Mielestäni talosta tuli oikein viihtyisä, mukava ja asukeidensa näköinen. Jouluna tuli testattua heidän saunakin ensimmäistä kertaa, hyvin lämmitti.


Master bedroom eli vanhempieni makkari.



Kesällä askarreltiin Ihanan miehen kanssa uusi sängynpääty vanhemmilleni. Keskiosa on kirkon vanha ylijäämä-rintapaneeli ja päädyt on sahattu vanhoista ladosta löytyneistä parruista. Osat kiinnitettiin toisiinsa ja maalasin ne vaalean harmaiksi, koska vanha pinta paneelissa ei ollut mitenkään päin kauniisti kulunut, joten jotain sille piti tehdä. Päätyihin minun pitäisi vielä tehdä pienet hyllytasot.




Askartelu/työhuone 



                          

Vierashuone, jossa lapsenlapset majoittuvat, kun ovat mummolassa kyläilemässä.


 Vessassa minun lemppareita ovat tuo tapetti ja lääkekaappi.


                                                 Seinälle on päässyt lastenlasten taidetta.


Äidin ihana klassikko-retropeili kodinhoitohuoneen seinällä.



Kylppäri



Sauna




Takaterassille äitini teki vanhoista tikkaista kivan koristeen. Mukana ihmettelemässä myös vanhempieni labradori Hippu.



En nyt oikein jaksanut kirjoittaa tarkempia sepustuksia huoneista, mutta jos tekee mieli kysellä materiaaleista tai muusta, niin kommentoimaan ja kyselemään vaan rohkeasti. :)