torstai 31. lokakuuta 2013

Sävypohdintaa ja pikapitsaa

Eilen illalla kävin hiomassa mummonmökin tasoitukset pohjamaalausta varten. Veikkaan, että kuivashampoon keksijä on tehnyt tasoitetöitä jossain elämänsä vaiheessa, kyllä meinaan hiontapölyllä tulee niin kuivakka ja mattapintainen tukka ja sen saa jopa tupeeraamatta pystyyn. Kannattaa siis kokeilla.

Mummolan rakennusjätepuu palaa jo hyvin uudessa takassa ja samalla takkakin kuivuu valmiiksi asti. Tuohon takkaluukun yläpuolelle ja satunnaisiin kohtiin takkaa tulee vielä punertavat koristetiilet.




Tuvan hirsipaneelit ovat jo päässeet seinälle asti ja tuvan syvin olemus alkaa hahmottua. Toivottavasti hirsipinnan ja paneelin välinen sävyero ei tuota ongelmaa sävytyksen suhteen. Hirsiseinä kun on jo ehtinyt hieman kellastua ja siihen on tehtaalla muutenkin lisätty jonkun sortin kylläste, joten voi olla, että seinien samansävyiseksi saamisen kanssa tulee vielä ongelma.





Hirsiseiniin suunniteltiin jotain nättiä harmahtavan pellavamaisen kukertavan kikertävän sävyistä kuultavaa pintaa. Valkolakatun sävyinen pinta ei oikein huokutellut, ettei huoneista tulisi liian kalvakoita. Ehkä jotain hieman lämpöisempää sävyä. Kävin äidin kanssa kaupoilta hakemassa muutamat mallisävyt, jotta päästäisiin vauhtiin oikean sävyn löytämisessä. Itseäni kiinnosti kokeilla Bloomin paneelivahaa, mutta sävyvalikoima ei ollut aivan päätähuimaava, joten otimme kaksi lähinnä silmää miellyttävää purnukkaa, koska ehkä niiden sekoituksesta saisi jotain mielenkiintoisempaa aikaiseksi.





No sekoituksesta tuli aavistuksen liian vihertävä, jotta sitä kaikille seinille haluaisi laittaa. Mutta toinen sekoitussävyistä oli aivan täydellinen työhuoneeseen tulevan Boråksen tiputapetin seuraksi. Kyseistä tapettia käytettiin viime talvena yhdellä työmaalla, ihastuin siihen silloin ja ehdotin äidille sitä uuteen taloon. Materiaalivalintoja on helppo ehdottaa äidilleni, kun meillä on melko samanlainen maku ja tietää mistä toinen pitää.  

Seuraava testierä oli Osmo colorin kaksi puuvahasävyä, koivu ja helmi. Koivu oli aivan liian vaalea ja valkoinen. Helmi oli yhteen kertaan levitettynä kaunis sävy, tosin hieman liian sinisenharmaa. Mietimme myös, että jos tuvan seinät haluaa myöhemmin esim. maalata, ei vaha ole kyllä paras vaihtoehto, kun sen päälle niin ei voi tehdä. Joten takaisin suunnittelupöydän ääreen.




Testasin Osmon helmi-sävyä vielä yhden tapettinäytteen kanssa. Kyllähän se toimisi, mutta haluaako kuitenkaan noin harmaita seiniä. 

Tänään kipaisin Kausalan Tapettiin ja Väriin hakemaan lakkaa oikeisiin töihini ja kysäisin samalla eri vaihtoehtoja hirsiseiniin. Sain mallisävyn mukaan kuultavasta öljystä, sävynä Hemlokki (kuvassa oikealla). Sävy on ainakin enemmän mitä haettiin, joten siinä voisi olla sopiva vaihtoehto. Toivottavasti kaupassa on tuota vielä varastossa, kun en ainakaan osmon sivuilta löytänyt enää kyseistä tuotetta. Kausalan Värissä on kyllä tämän alueen paras palvelu ja kaupassa saa kyllä aikaa menemään, jos jää kauppiaan kanssa tarinoimaan.


Asioin tänään myös paikallisessa terkkulassa paikkaamassa sormiani, hanskat kun unohtuu käsistä välillä väärällä hetkellä. Joten loppupäivän keskityin tuohon maalikaupassa käyntiin ja pikapitsan tekoon. En ole mikään kokkikolmonen, vaan yleensä ruokapuolen meillä hoitaa Ihana mies, mutta välillä on ihan kiva kokeilla jotain. Tämä oli riittävän nopea ja helppo tähän väliin. Leivonta on enemmän mun juttu, mutta sitäkään ei voi oikein harrastaa liian usein, koska kaikki herkut päätyvät kuitenkin omaan napaan. Pitsaohjeen löysin täältä. Oikein hyvää tuli ja onnistuu vaikka yhdellä kädellä. ;)

tiistai 29. lokakuuta 2013

Kesämuistoja länsirannikolta

Sateisena lokakuisena päivänä on mukava muistella mennyttä kesää. Vierailin pariinkin otteeseen ystäväni Pyllikin luona Uudessakaupungissa. Hän muutti sinne keväällä yhdessä miehensä Seilorin ja kummipoikani kanssa ja asuttavat nyt miehen kotitilaa, josta moni vanhasta talosta haaveileva olisi kateudesta vihreä. Talon vanhimmat osat saattavat olla jopa 1700-luvulta asti, mutta pyydän Pyllikkiä joskus kirjoittamaan tänne paremman historiikin asiasta, etten puhu aivan lööperiä. Perhe on aloitellut pikkuhiljaa talon remontointia ja restaurointia. Aiheeseen palaan varmasti myöhemmin.

Olin alkukesästä Turussa koriste- ja mukailumaalauskurssilla, josta kerron siitäkin lisää myöhemmin. Majoituin kurssin ajaksi ystäväni luokse ja loppukesästä vielä vierailtiin tiluksilla isomman porukan kera, kun juhlittiin Pyllikin ja Seilorin häitä. Joten kuvakavalkadissa tunnelmia Lokalahdelta, Uudestakaupungista ja Rauman pitsiviikoiltakin.







Uusikaupunki


























                                                              Rauman Pitsiviikot







Hääseurue majoittui todella upeassa 1900-luvun alupuolella rakennetussa Villa Wohteessa, joka on joskus muinoin toiminut mm. saariston koululaisten majoitusrakennuksena. Suosittelen lämpimästi, jos tuolta suunnalta tarvitsee majoitusta pienelle kokoonpanolle.


























Ensi kesää taas odotellessa ja sadetta tuijottaessa on hyvä lopettaa tähän. :)

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kittailusta haravointiin

Tämä viikonloppu menikin pihaa haravoidessa ja mummonmökin seiniä saumanauhottaessa. Havahduin loppuviikon lumituiskuihin, jotka pyörivät pitkin Suomea. Tänne etelään ne ei voimakkaana tulleetkaan, joten maahan jäävästä lumesta ei ole vielä tietoa. Säikähdin talven tuloa kuitenkin sen verran, että sain lauantaina haravoitua koko pihan pudonneista lehdistä. Ja kyllä siinä ihan pikku urakka olikin, kun puuskittaiset tuulet häiritsivät haravointia viskoen nätit kasat uudestaan hajalle. Juuri kun olin saanut kasat pinottua niin sää muuttuikin tällaiseksi.


Keräsin Lyhtykoisoja lasipurkkiin koristeeksi. Täytyy ilmeisesti investoida uusiin koristevaloihin, kun edelliset ovat irtisanoutuneet tehtävistään, niin saa valoa koisojen sekaan. Ihanan syksyisen oransseista koisoista saa askarreltua myös kivan valoköynnöksen tai kranssin.




Saumanauhoitin tänään mummonmökin kipsilevyseiniä. Se on yksi mukavimmista maalarin hommista, lukuunottamatta sitä hiontaa. Yritänkin aina tasoittaa sen mukaan, että jäisi mahdollismman vähän hiottavaa. ;) Ne, jotka aiemmin eivät ole kyseiseen työvaiheeseen tutustunut, niin tässä lyhyt läpikäynti aiheesta. 

  • Kipsilevyjen saumat tasoitetaan saumanauhan avulla. Aluksi saumaan levitetään saumatasoite, päälle kiinnitetään nauha ja päälle vielä ohuesti tasoitetta. 
  • Tasoitteen kuivuttua sauman päälle levitetään ohuelti ns. nahkoineen kevyttasoite
  • Viimeisenä kerroksena kevyttasoite levitetään leveämmälti sauman päälle
  • Ruuvinreiät kitataan kahteen kertaan

Eli tänään tein ensimmäisen vaiheen, saumanauhojen kiinnityksen ja ruuvinreikien ensimmäisen kittauksen, joten ei kannata ihmetellä, jos tasoitukset eivät vielä ole kauhean nätit.















Saumatasoitteena käytin Presto J:tä. Huomattavaa eroa en ole löytänyt eri valmistajien valmistasoitteista. Joskus ostin työmaalle, jonkun pienemmän valmistajan kevyttasoitetta, joka oli todella takkuista käyttää. Toivottavasti syynä oli, että purkki oli ollut kuivumassa kaupanhyllyllä jo pitkään, koska sillä hetkellä tavallisesti käyttämäni tasoite oli loppu ja se sattui olemaan ainut vaihtoehto.



Vielä kun nuo lehtikasat häviäisi tuosta pihasta huomaamattani, niin sitten vaan lunta odotellessa. :)

Illalla Ihana mieheni vinkkasi, että äkkiä kuvaamaan, joutsenet tepastelee jäällä. En ehtinyt jäällä liukastelu ikuistaa, mutta muuten sain niistä kuvia räpsittyä.